Bancile europene intensifica procesul de vanzare a activelor "non-core", estimate la 2.400 mld. euro

Data publicarii: 25-03-2014 | Finante-Banci

Bancile europene ar urma in acest an sa vanda imprumuturi care nu mai fac parte din afacerile lor de baza in valoare de 80 miliarde de euro, in vederea indeplinirii cerintelor privind capitalul, stabilite de Banca Central Europeana, si a intensificarii procesului de vanzare a activelor 'non-core' (care nu reprezinta afacerile de baza ale grupului), estimate la 2.400 miliarde de euro (3.300 miliarde de dolari), transmit Bloomberg si Reuters.

Marti, compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) a estimat ca bancile europene vor vinde anul acesta cu un sfert mai multe active care nu sunt de baza, fata de cele 64 miliarde de euro vandute anul trecut, care au reprezentat o crestere de 40% fata de 2012.

Deja au fost vandute imprumuturi de 30 miliarde de euro in acest an.

'Procesul de restructurare al bancilor va continua cel putin in urmatorii cinci ani - activitatea urmand probabil sa depinda de rezultatele verificarii calitatii activelor si de testele de stres ce vor fi derulate de BCE. Ne asteptam ca 2014 sa fie inca un an de vanzari record pentru activele care nu sunt de baza', explica Richard Thompson, partener la PwC.

Bancile din Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Spania si alte state continua sa-si vanda imprumuturile pentru proprietati imobiliare comerciale, pentru a indeplini cerintele privind capitalul stabilite de BCE la testele de stres.

Conform datelor Pwc, bancile din Marea Britanie au vandut active de 23,5 miliarde de euro, cele din Belgia de 11,5 miliarde de euro, cele din Germania si Spania de zece miliarde de euro fiecare.

Institutiile de creditare care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE) vor trebui sa-si inchida portile, a avertizat recent presedintele grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jeroen Dijsselbloem.

Testele de stres vor incepe la sfarsitul lunii mai, iar rezultatele vor fi anuntate la sfarsitul lui octombrie.

Pentru a trece testele de stres, bancile vor trebui sa aiba un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 8% in scenariul de baza si de 5,5% intr-un scenariu nefavorabil.

 BCE va incepe verificarea calitatii activelor bancilor din zona euro in noiembrie si va finaliza procesul in octombrie 2014, inainte de a-si asuma supervizarea institutiilor de creditare din regiune. UE va implementa total reglementarile globale privind capitalul bancilor pana in 2019.

Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru ca nu au tinut cont de detinerile de obligatiuni guvernamentale de catre institutiile de creditare. In perioada de varf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensa.

SURSA: Economica