Petru Rares: Creditul ipotecar va fi motorul sistemului bancar in urmatorii doi ani

Data publicarii: 15-11-2006
Petru RaresCreditul ipotecar va fi in urmatorii doi ani, motorul dezvoltarii sistemului bancar romanesc, a declarat, miercuri, Petru Rares, presedintele Consiliului de Administratie al Institutului Bancar Roman. Activitatile de retail vor avea un nivel de competitivititate mi ridicat decat cele din sectorul corporate, iar creditul ipotecar va fi una dintre cele mai atractive produse oferite de banci pe piata. In ultimii ani creditul ipotecar a fost motorul dezvoltarii  sistemelor bancare si al extinderii activitatii grupurilor bancare europene in Europa centrala si de est si in Romania. La ora actuala toti marii jucatori europeni sunt prezenti in Romania datorita oportunitatilor de dezvoltare oferite de o pieta cu 22 milioane de locuitori si un grad de bancarizare atat de redus, a mai spus acesta.

Potrivit lui Rares creditul de consum se apropie de perioada de maturizare  in sistemul economic romanesc. Va urma o etapa trecerii la cardul de credit dar creditul ipotecar va devenii unul dintre produsele bancare cele mai competitive oferite de banci.

Noul acord de capital Basel II stimuleaza dezvoltarea creditului ipotecar prin reducerea gradului de expunere la risc de la 50%din totalul portofoliului de credite, cat este in prezent, pana la 35%.

"Majoritatea grupurilor bancare europene sustin ca implementarea acordului Basel II este cea mai mare provocare din istoria lor, mai complexa decat introducerea monedei unice euro", a mai spus Rares.

Acordul Basel II este un instrument complex de crestere a competitivitatii grupurilor financiare in contextul unor metode avansate de adecvare a capitalurilor.

Cei care nu vor folosi aceste metode vor avea pierderi de competitivitate importate si costuri suplimentare. Concurenta dintre bancii se va da pe planul aplicarii cat mai rapide a regulillor si instrumentelor aduse de acordul Basel II.

In ultimii doi ani, prin aplicarea principiilor Basel II preturile produselor bancare oferite de bancile europene au inceput sa reflecte profilurile de risc asociate.

"Vor aparea si in Romania produse bancare grupate pe clase de risc pe masura ce bancile vor introduce proceduri de rating intern care vor fi aplicate in sectoarele de corporate si retail", a mai spus Rares.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: