Cash-ul din economie a urcat la un maxim de 36 mld. lei in februarie

Data publicarii: Astazi, 27-03-2014 | Finante-Banci

Numerarul aflat in circulatie a urcat in luna februarie la un maxim istoric de 36 miliarde delei, fiind in crestere cu aproape 17% fata de aceeasi luna de anul trecut, potrivit datelor de la Banca Nationala. Fata de luna anterioara media zilnica a cash-ului din economia reala este de echivalentul a peste un miliard de lei.

Volumul numerarului in circulatie este cu aproape 50% mai mare decat la inceputul crizei. Dupa ce a stagnat in primii ani ai crizei si a crescut lent ulterior, numerarul in circulatie a accelerat cresterea in ultimii doi ani. Media zilnica a crescut cu echivaletul a peste 7 miliarde de lei in 2012 si 2013.

Totodata, evolutia numerarului a fost insotita de o crestere a sumelor tranzactionate pe card, bancherii raportand in mod constant o dinamica pozitiva a acestui segment in ultimii ani. Platile cu cardul la POS sau pe internet au ajuns la circa 6 miliarde de euro anual, dar in continuare cardurile sunt utilizate cu preponderenta pentru retrageri de numerar de la bancomat.

SURSA: ZF