BCE ar putea duce dobanzile la minus si injecta bani in economii pentru a respinge pericolul deflatiei

Data publicarii: 27-03-2014 | Finante-Banci

Oficialii Bancii Centrale Euro­pene (BCE) au transmis semnale puternice ca sunt pregatiti sa ia masuri drastice pentru a respinge amenintarea deflatiei si a forta creditarea in zona euro precum reducerea dobanzilor sub 0% si achi­zitiile de obligatiuni suverane si corpo­rative.

Chiar si Germania, cea mai mare economie europeana si adepta a poli­ticilor ortodoxe, care s-a opus pana acum achizitiilor de obligatiuni su­ve­rane de catre BCE, a renuntat la pozitia sa ferma privind relaxarea cantitativa.

Dobanzile sub 0% pentru facilitatile de depozit ale BCE inseamna ca bancile comerciale va trebui sa plateasca, si nu vor primi dobanda, pentru depozitele overnight constituite la banca centrala a zonei euro.

Jens Weidmann, guverna­torul Bundesbank, banca centrala germana, a afirmat ca programul rela­xarii canti­tative nu a fost o optiune „res­pinsa in totalitate“ si a subliniat ca ar prefera ca BCE sa cumpere mai de­graba obliga­tiuni corporative decat obli­gatiuni suve­rane, scrie Financial Times. Totodata, presedintele Bundesbank a lasat sa se inteleaga ca ar putea sprijini achizitia de obligatiuni suverane daca aceasta se va realiza in concordanta cu le­gislatia Uniunii Europene, care in­terzice finantarea guvernelor de catre BCE.

Continuarea, in ZF.