Board-ul FMI a aprobat primele doua evaluari ale acordului preventiv cu Romania

Data publicarii: 27-03-2014 | Finante-Banci

Board-ul Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, miercuri, prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania, iar statul va avea la dispozitie o suma suplimentara de aproximativ 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST), potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a institutiei financiare internationale.

Cele doua evaluari au fost realizate la Bucuresti in luna ianuarie a acestui an de catre misiunea FMI condusa de Andrea Schaechter.

La finalizarea evaluarilor, boardul FMI a aprobat o scutire de la indeplinirea criteriilor de performanta cu privire la balanta fiscala, care a fost ratata cu putin. De asemenea boardul a aprobat cererea autoritatilor romane de a adauga o evaluare pe baza performantelor de la finele lunii iunie 2014. Revizuirea suplimentara va coincide cu consultarile pe tema articolului IV si cu rectificarea bugetara de la mijlocul anului.

Boardul FMI a discutat, de asemenea, o evaluare a acordului stand by cu Romania aprobat in luna martie 2011. Concluzia evaluarii a fost ca obiectivele programului au fost in mare parte indeplinite, chiar daca progresele in privinta agendei reformelor structurale sunt inegale si raman in continuare vulnerabilitati.

'Romania face progrese in cadrul acordului preventiv. Cresterea economica a atins in 2013 cel mai ridicat nivel de dupa criza, deficitul de cont curent s-a redus semnificativ, iar inflatia a scazut la un minim istoric. Cu toate acestea, economia si sectorul financiar raman vulnerabile la socuri. Implementarea riguroasa a programului este esentiala pentru pastrarea stabilitatii macroeconomice in acest an electoral', a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton.

Continuarea, pe Economica.