ASF: Clientii Harinvest vor fi despagubiti de Fondul de Compensare. Plafon maxim, 20.000 euro

Data publicarii: Astazi, 27-03-2014 | Finante-Banci

Fondul de Compensare a Investitorilor va interveni pentru despagubirea clientilor Harinvest, in limita unui plafon maxim de 20.000 de euro, potrivit unei hotarari a Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

In perioada urmatoare, Fondul de Compensare a Investitorilor va putea demara procesul de despagubire, in urma verificarii indeplinirii conditiilor prevazute de lege (printre care stabilirea cu exactitate a sumelor sau actiunilor detinute de fiecare client Harinvest, in limita unui plafon maxim reprezentand echivalentul in lei a 20.000 de euro,.

Legislatia prevede ca toti pagubitii care au de incasat sume de pana la 20.000 de euro vor fi compensati integral de catre Fond. Pentru ceea ce depaseste 20.000 de euro, pagubitii se pot adresa instantei de judecata pana la intregirea sumelor pretinse.

ASF va informa atat investitorii cat si institutiile implicate in procesul de compensare, asupra pasilor procedurali de urmat.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, saptamana trecuta, sa aplice amenzi in valoare totala de 17.000 de lei unor reprezentanti ai societatilor implicate in cazul SSIF Harinvest, respectiv Banca Comerciala Romana, Depozitarul Central si SSIF Broker Cluj-Napoca, in cazul BCR existand chiar o decizie de sesizare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) - DIICOT.

Potrivit sursei citate, in toate cele trei cazuri actiunea de control a inceput pe data de 8 ianuarie 2014.

In data de 16 decembrie 2013, ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare pentru SSIF Harinvest.

SURSA: Economica.