MFP: Jumatate din rambursarile de TVA vor fi realizate cu control ulterior

Data publicarii: 27-03-2014 | Finante-Banci

Jumatate din deconturile de TVA vor fi rambursate cu control ulterior, situandu-se sub plafonul de 45.000 de lei prevazut de ultimele modificari ale Codului de procedura fiscala, potrivit analizelor Ministerului Finantelor Publice/ MFP/, a declarat joi, secretarul de stat in MFP Dan Manolescu, intr-o conferinta despre fiscalitate.

'Suma cumulata a acestor deconturi, care vor fi verificate ulterior, reprezinta numai 5% din total, ceea ce inseamna ca riscul pentru autoritatea fiscala nu este mare, in timp ce efectele asupra capacitatii de control a Fiscului sunt semnificative', a spus Manolescu.

Practic, jumatate din resursele de control ale Fiscului vor fi eliberate pentru a fi directionate spre alte zone de verificare si control.

Potrivit modificarilor Codului de procedura fiscala, operate prin Ordonanta 8/2014 si intrate vigoare de la 1 martie, pentru deconturile de TVA cu suma negativa cu optiune de rambursare, pentru care suma solicitata la rambursare este de pana la 45.000 lei, organul fiscal va rambursa taxa cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale.

Aceasta procedura nu va fi aplicata in cazul in care contribuabilul are inscrise in cazierul fiscal fapte de natura infractionala si nici in cazul in care organul fiscal, pe baza informatiilor detinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite.

Referindu-se la modificarile Codului de procedura fiscala, Manolescu a mentionat si faptul ca poprirea unui cont va putea fi aplicata numai dupa 30 de zile de la trimiterea somatiei.

'Stim cu totii ca, in practica, exista nenumarate cazuri in care agentii economici intai se trezeau cu conturile blocate si cu banii luati si apoi, in ziua respectiva sau a doua zi, primeau somatiile. Acest lucru nu se va mai intampla. Organul fiscal are obligatia de a notifica agentul economic, de a-i lasa timp sa se conformeze', a spus oficialul MFP.

SURSA: Economica.