3.200 de companii medii si mari risca falimentul din cauza datoriilor uriase

Data publicarii: 28-03-2014 | Finante-Banci

Un studiu al Casei de Insolventa Transilvania (CITR) arata ca 3.200 de firme medii si mari, cu afaceri cumulate de aproape 10 miliarde de euro, au datorii de trei ori mai mari decat afacerilor anuale si risca falimentul.

Insolventa este o procedura prea scumpa si prea imprevizibila pentru bancherii locali, care au inceput sa prefere restructurarea in afara instantelor de judecata, dar mediul de business va continua sa furnizeze o lunga serie de fali¬men¬te rasunatoare ca urmare a supra¬in¬da¬torarii si a lipsei de reactie a ma¬na¬gerilor si antreprenorilor.

Peste 120.000 de firme au intrat in insolventa in ultimii cinci ani, 90% dintre acestea fiind deja in faliment, dar seria esecurilor va continua si in acest an, in conditiile in care aproape 3.200 de firme de dimensiuni medii si mari, cu un activ net de cel putin un milion de euro fiecare, au datorii mai mari decat cifra de afaceri, potrivit unui studiu al CITR pe baza bilanturilor depuse pe 2012 la Ministerul Finantelor.

Pana in prezent, doar 2.200 de firme de asemenea dimensiuni au ajuns in insolventa si putine au reusit sa se reorganizeze, astfel ca rata creditelor neperformante din portofoliul bancilor a urcat spre nivelul de 22% si perspectivele de scadere a acesteia vin doar dinspre Banca Nationala, care va modifica metoda de calcul. Acestea au fost principalele concluzii ale evenimentului cu tema „Restruc¬turarea, o masura de insa¬natosire a companiilor“, organizat ieri, pentru al doilea an consecutiv, de Ziarul Finan¬ciar si Casa de Insolventa Transilvania.

Continuarea, pe ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: