Finantarea pe termen scurt s-a scumpit: statul a vandut titluri pe un an la dobanda de 2,9%

Data publicarii: 28-03-2014 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor a imprumutat ieri 500 milioane de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu maturitate de un an pentru care a acceptat o medie a costurilor de finantare de 2,88% pe an, in apropierea cotatiilor din piata secundara. Trezoreria a primit oferte de subscriere in suma de 2,3 miliarde de lei, de 5 ori peste valoarea programata a licitatiei.

La cea mai recenta licitatie pentru vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de un an, organizata pe 20 februarie, Trezoreria a respins ofertele considerand prea mari randamentele cerute. La o licitatie pentru titluri cu maturitate similara, din luna ianuarie, Finantele au acceptat un cost mediu de 2,03% pe an.

Finantele au planificat pentru luna martie emisiuni in moneda nationala in valoare de 2,7 miliarde de lei, dar si o licitatie pentru obligatiuni pe cinci ani in valuta, de 200 milioane de euro, luna aceasta ajungand la scadenta titluri in valoare de circa 5 miliarde de lei. Planul a fost depasit cu putin, Ministerul Finantelor imprumutand in total 2,8 miliarde de lei si 200 milioane de euro.

Operatiunea de ieri a fost ultima din aceasta luna. De la inceputul anului, Trezoreria a atras 9,6 miliarde de lei si 679 milioane de euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde de dolari, suma atrasa de pe pietele internationale.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: