Isarescu ataca iar bancherii: marjele de dobanda sunt prea mari

Data publicarii: 31-03-2014 | Finante-Banci

Dobanda-cheie a fost mentinuta la 3,5% la sedinta de politica monetara de la sfarsitul saptamanii, dupa sase ajustari succesive, insa bancile comerciale mai au camp de reducere a dobanzilor la credite, considera Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

„Noi consideram ca rata dobanzii de politica monetara, cum am spus si in februarie, este bine pozitionata unde este, la nivelul de 3,5%. In ceea ce priveste ratele de dobanda practicate de banci, de la caz la caz, in mod evident mai este camp de reducere, uitandu-ne la cel putin doi factori:lichiditatea din piata si marjele dintre dobanzile active si cele pasive“, a declarat Isarescu.

Ciclul de reducere a dobanzii-cheie, initiat in iulie 2013, s-a incheiat astfel in luna februarie. In urma relaxarii politicii monetare banii s-au ieftinit pe piata monetara. Indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de pret in majoritatea contractelor de credite de retail in lei, a coborat sub 3%. Dobanzile la creditele in lei s-au inscris pe un trend descendent in ultimele luni, coborand sub pragul de 10%. Pe de alta parte dobanda medie la depozite a scazut spre 3%. Bancherii s-au grabit sa plateasca mai putin pentru depozitele atrase, intarziind sa ieftineasca in acelasi ritm creditarea.

Cu toate ca imprumuturile in lei au revenit pe crestere, dinamica creditelor totale acordate sectorului privat ramane lenta, in conditiile scaderii semnificative a volumului creditului in valuta, dupa cum remarca BNR.

Isarescu si-a exprimat speranta ca „in cateva luni“ creditul total, in lei si valuta, va reveni in terenul pozitiv.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: