Isarescu: Creditarea in lei parca merge intr-un ritm destul de vioi, nu alert

Data publicarii: 31-03-2014 | Finante-Banci

Creditarea in lei evolueaza intr-un ritm „destul de vioi“, in timp ce scaderea imprumuturilor in valuta este accentuata, dar in cateva luni creditul total ar putea sa revina in terenul pozitiv, apreciaza Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. El nu pare foarte multumit de nivelul la care au coborat dobanzile la credite si sustine ca mai exista „camp de reducere“.

Incepand din a doua jumatate a anului trecut s-a conturat un trend de inlocuire a finantarilor in valuta cu imprumuturi in lei. Creditul in lei pentru populatie si firme a crescut in februarie cu echivalentul a 250 de milioane de lei. Cresterea este de peste 2% compa¬rativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pe de alta parte, creditul in valuta si-a continuat declinul, scazand cu mai mult de 7% in ultimul an, iar creditarea totala a ramas pe minus. La nivel agregat, creditarea a scazut cu 2% fata de februarie 2013.

„Creditarea in lei parca merge in ritmul, sa nu spun necesar, dar intr-un ritm destul de vioi, nu alert. Scaderea creditarii in valuta este, insa, ceva mai accentuata. De aceea suma lor, creditarea in lei si valuta, este inca in teritoriu negativ“, a declarat Isarescu la briefingul de presa de dupa sedinta de politica monetara de vineri.

BNR a decis sa „inghete“ dobanda-cheie la nivelul de 3,5% si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile de 12% la lei si 18% la valuta.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: