Pierderile italienilor de la Intesa au sarit la 37 mil. euro anul trecut

Data publicarii: 31-03-2014 | Finante-Banci

Grupul italian Intesa Sanpaolo, care controleaza pe piata locala o banca de talie medie, a raportat anul trecut o pierdere de 37 mil. euro din operatiunile derulate in Romania, cu aproape 50% peste rezultatul negativ din 2012, in contextul stagnarii veniturilor si al cresterii costului riscului.

Veniturile operationale au stagnat la 47 mil. euro, in timp ce cheltuielile operationale s-au redus cu aproa¬pe 9% si au ajuns la 30 mil. euro. Imbuna¬ta¬tirea raportului cost/venit nu a fost insa suficienta pentru a compensa cresterea costului riscului, care a ajuns la 6,8 puncte procentuale, fata de 4,3 puncte in urma cu un an. Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a urcat la 61%, fata de 52% in decembrie 2012. Italienii inregistrasera dupa primele noua luni o pierdere de 3 mil. euro, ceea ce inseamna ca rezultatul negativ aferent perioadei ianuarie-septembrie 2013 este de 34 mil. euro.

Italienii au anuntat odata cu publicarea rezultatelor financiare aferente anului 2013 si un plan strategic pe urmatorii patru ani, care vizeaza reevaluarea si repozitionarea pe pietele externe unde are o prezenta redusa, inclusiv Romania. Cu active de circa 1,2 miliarde de euro pe piata locala, italienii au o cota de piata de numai 1,5%. Businessul local insumeaza numai 0,2% din bilantul total al grupului.

Oficialii bancii locale au declarat ca Intesa intentioneaza sa-si consolideze prezenta locala si ca de la 1 martie a numit un nou director general al filialei din Romania, pe Marco Capellini.

El a mai fost intre 2003 si 2006 director general si presedinte al bancii locale a Intesa. Capellini asteapta inca autorizarea BNR pentru a-si putea prelua atributiile. „Grupul Intesa Sanpaolo este in¬crezator si puternic dedicat pie¬tei romanesti“, a spus Capellini.

Continuarea, pe ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: