Top 10 produse romanesti vandute in strainatate in 2013, cel mai bun an pentru exporturi

Data publicarii: 31-03-2014 | Finante-Banci

Componente auto, masinile, cablajele pentru masini si carburantii sunt cele mai cautate produse la export.

Componentele auto, inclusiv cele pentru autovehicule speciale, tractoare si basculante au reprezentat, anul trecut, principalul export al Romaniei, cu o valoare de 3,4 miliarde de euro, potrivit datelor de la Statistica. Romania are sute de fabrici si fabricute care produs piese auto pentru marile nume din domeniu, de la noi si din Vest.

La foarte mica distanta, 3,2 miliarde de euro, vin exporturile de autovehicule Dacia si Ford, iar pe locul trei gasim firele, cablurile si conductorii electrici izolati, cu 2,75 miliarde de euro.

Locul patru in topul exporturilor sunt produsele petroliere, in special carburanti, cu 2 miliarde de euro. Pe locul cinci gasim anvelopele, cu 1,15 miliarde de euro, pe sase scaunele si canapelele externsibile, cu 1,1 miliarde de euro.

Nou intrat in top este exportul de grau. In conditiile unui an agricol foarte bun, Romania a putut sa exporte 4,7 milioane de tone de grau, dintr-o productie totala de 7 milioane de tone, pentru 90 de milioane de euro. Locurile 8, 9, 10 sunt ocupate de medicamente, telefoane si pompe de aer sau vid.

Cei mai mari parteneri la export ai Romaniei sunt Germania, cu 9,2 miliarde de euro, Italia, cu 5,7 miliarde de euro si Franta, cu 3,35 miliarde de euro. Mari parteneri la export mai sunt Turcia si Ungaria.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: