Bancile italiene nu vor avea nevoie de ajutor dupa rezultatele testelor de stres ale BCE – ABI

Data publicarii: 31-03-2014 | Finante-Banci

Testele de stres vor incepe la sfarsitul lunii mai, iar rezultatele vor fi anuntate la sfarsitul lui octombrie, oficialii europeni spera ca rezultatele vor restabili increderea investitorilor in sistemul bancar european.

Pentru a trece testele de stres, bancile vor trebui sa aiba un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 8% in scenariul de baza si de 5,5% intr-un scenariu nefavorabil.


Activele celor mai mari 128 de banci europene, inclusiv UniCredit si Intesa Sanpaolo, sunt verificate de Banca Centrala Europeana, ca parte a unei estimari cuprinzatoare inainte de a prelua supervizarea bancara in zona euro, in noiembrie.

'Nu ne asteptam la nici o surpriza majora din partea bancilor italiene la verificarea calitatii activelor si la testele de stres', a afirmat Giovanni Sabatini.


'Chiar daca vreuna din bancile italiene va inregistra deficit de capital, va putea rezolva problema fara ajutor extern, de exemplu prin vanzarea activelor care nu sunt de baza sau prin tranzactii pe piata de capital. Nu va fi solicitat ajutorul statului', a adaugat seful ABI.

Intesa Sanpaolo SpA, cea mai mare banca de retail din Italia, a inregistrat in 2013 pierderi nete de 4,55 miliarde de euro (6,25 miliarde de dolari), din cauza creditelor neperformante si a reducerii valorii unor subsidiare. Si grupul bancar italian UniCredit a raportat recent pierderi record de 14 miliarde de euro, dar banca a anuntat ca nu va avea nevoie de o majorare a capitalului si va trece cu bine procesul de verificare a calitatii activelor demarat de BCE.


Sabatini a declarat, pentru 'Handelsblatt', ca testele de stres reprezinta un pas important spre restabilirea increderii investitorilor, dar vor fi necesare si masuri suplimentare.


'Am intrebat investitorii ce cred in legatura cu procesul de verificare a calitatii activelor demarat de BCE', a spus seful ABI, adaugand ca raspunsul investitorilor a fost ca ei au incredere doar partial in rezultate, deoarece nu toate bancile folosesc aceleasi modele de calculare a nivelului imprumuturilor riscante.


Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru ca nu au tinut cont de detinerile de obligatiuni guvernamentale de catre institutiile de creditare. In perioada de varf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensa.


Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: