GED Eastern Fund II va investi intre 5 si 20 mil. euro in companii romanesti

Data publicarii: 16-11-2006
GED Eastern Fund II investeste in RomaniaGED Capital Development, companie spaniola de administrare a fondurilor de investitii de capital privat, a atras peste 125 de milioane de EURO pentru cel de al doilea fond destinat Europei de Sud-Est - GED Eastern Fund II. Investitiile din GED Eastern Fund II vor fi realizate cu precadere in Romania si Bulgaria, unde GED Capital Development are prezenta locala, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.

Initial, GED Capital Development isi propusese un obiectiv de 100 de milioane de EURO pentru cel de-al doilea fond pentru Europa de Sud-Est, dar a reusit sa-l depaseasca cu mult datorita succesului reportat cu primul fond administrat in Romania (GED Eastern Fund I - Fondul Roman Post Privatizare) si datorita interesului aratat de investitori pentru regiune.

"GED Eastern Fund II va investi sume cuprinse intre 5 si 20 de milioane de EURO in companii in dezvoltare, cu potential de crestere si extindere regionala, din domenii diverse", declara Robert Luke, Managing Director GED Capital Development. "Prin intermediul GED Eastern Fund II am investit pana acum in trei companii din Romania, care activeaza in domenii complet diferite - paza si protectie, dezvoltare imobiliara si distributie GSM. Suntem abia la inceputul drumului cu acest al doilea fond, vizand cu GED Eastern Fund II cel putin acelasi succes pe care l-am avut si cu primul fond pentru Romania," spune Luke.

GED Eastern Fund II a fost lansat in aprilie 2005 si a investit pana in prezent in trei companii din Romania: RoSegur (fosta Dragon Star Guard - un joint venture cu Prosegur), Romanian Real Estate Partners (un joint venture cu Warburg Pincus) si Kahn / Dasimpex (consolidarea mai multor retele de distributie GSM).

Investitorii in GED Eastern Fund II sunt institutii financiare precum Caja Madrid, Axis - ICO si Bank Austria Creditanstalt, la care se adauga case de economii, asociatii familiale sau asociatii GED.

"Toate investitiile pe care le-am initiat in Sud-Estul Europei s-au dovedit de succes", spune Enrique Centelles, Presedinte GED. "Profitul obtinut prin intermediul primului fond de investitii pe care il administram in regiune ne demonstreaza ca experienta noastra de management si-a spus inca o data cuvantul si ne incurajeaza sa mergem mai departe cu planurile noastre", concluzioneaza Centelles.

GED Capital Development este prezenta in Romania din 1996, cand a inceput sa administreze un fond de investitii in valoare de 44 de milioane de EURO - GED Eastern Fund I - RPPF. Acest fond a investit in 12 companii locale care activeaza in domenii diferite ale industriei. GED Eastern Fund I se afla in faza finala de investitii, obtinand pana in prezent o crestere cu peste 20% in dolari a ratei anuale de profitabilitate (IRR).

Despre GED

Grupul GED este unul dintre cele mai importante grupuri de companii de administrare a fondurilor private de investitii din Spania, care activeaza in segmentul "mid market". Grupul este prezent in Peninsula Iberica si Sud-Estul Europei si administreaza patru fonduri de investitii a caror valoare cumulata este de 286 milioane de EURO.

Grupul GED administreaza, prin compania GED Capital Development, fondurile GED Eastern Fund I - RPPF si GED Eastern Fund II.

GED Eastern Fund I - RPPF are o valoare de 44 de milioane de EURO si a investit in 12 companii romanesti.

GED Eastern Fund II are o valoare de peste 125 de milioane de EURO si pana acum a investit in trei companii in Romania.

In Peninsula Iberica, GED administreaza fondul GED Iberian Fund I, prin care a investit in 10 companii, printre care se numara Corporacion Dermoestetica, Rioglass, Azulev, Sendal si Nekar si GED Iberia Sur, fond destinat in proportie de 80% partii sudice a Peninsulei Iberice.

Ghiseul Bancar