Curs de 4,5 lei pentru un euro in acest an si cresteri de cel mult 5% la bursa – estimari Erste

Data publicarii: 03-04-2014 | Finante-Banci

Moneda nationala nu se va deprecia peste pragul de 4,5 lei/euro, in trimestrul care abia a inceput si nici in celelalte, potrivit estimarilor Erste Group Research. Forta tendintei de slabire a leului este limitata nu din cauza puterii acestuia, ci din cauza neincrederii analistilor in aprecierea monedei europene.

Pierderile previzibile relativ mici ale leului in acest an, de doar 4 bani /euro, sunt conditionate de indeplinirea estimarilor privind mersul economiei. Romania ar urma sa aiba in 2014 a doua cea mai mare crestere economica din Europa Centrala si de Est (ECE), de 2,3% si o inflatie de 2,1%, potrivit analistilor de la Erste Group Research.

Totodata, analistii se asteapta ca BNR sa imblanzeasca politica monetara, dar nu neaparat prin scaderea dobanzii de referinta, cat prin reducerea rezervelor minime obligatorii ale bancilor.

Pe de alta parte, atractivitatea euro pare mai incerta decat cea a dolarului. Politica Federal Reserve de inasprire a politicii monetare este perceputa, pe piata, ca mai hotarata decat cea a Bancii Centrale Europene, de a imblanzi conditiile de acces a bancilor la refinantare.

Desi de mica amploare, estimarea Erste privind deprecierea leului este valabila inca din acest trimestru, ceea ce presupune o volatilitate ridicata a pietei pe tot parcursul anului.

In context, mai trebuie mentionata estimarea Erste privind scaderea randamentului obligatiunilor Romaniei pe 5 ani, de la 5,32% in prezent, la 4,4% pana in iunie. Randamentul ar urma sa se stabilizeze la 4,7 – 4,8% pana in primul trimestru din 2015.

Continuarea, pe Economica.