Nu vedem banii UE pana in 2008

Data publicarii: 16-11-2006
Nu vedem banii UE pana in 2008Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, afirma ca primele licitatii pentru fonduri europene vor avea loc cel mai devreme in vara lui 2007, iar, dupa aceea, mai trebuie convinsa birocratia de la Bruxelles, aflam din cotidianul Ziua. "Documentele pe baza carora putem sa incepem organizarea licitatiilor nu pot fi inca trimise la Bruxelles. Suntem stat nemembru. Data depunerii este dupa 1 ianuarie 2007. Avem consultatii pe fiecare domeniu cu reprezentantii Comisiei Europene, programele operationale urmand sa fie trimise la inceputul lunii ianuarie", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. "Exista o perioada de minimum patru luni pe care Comisia Europeana o solicita pentru a aproba programele", a aratat Vladescu. El a mentionat ca, in primele luni din 2007, ar putea fi demarcate programele, procedura de decontare la nivelul UE fiind de sase luni.

Tot bugetul e de baza

"Fondurile europene inseamna pentru Romania mult mai putin decat ne putem inchipui. Sumele efective pentru un anumit tip de program sunt, de fapt, limitate. Efortul suplimentar va fi facut eventual de la bugetul de stat", a spus Vladescu.

El a mentionat ca avantajul fondurilor europene este ca acordarea lor este conditionata de introducerea de reguli care eficientizeaza cheltuielile. "Fondurile structurale vor merge in paralel cu fondurile de preaderare cativa ani. In urmatorii trei ani va exista o suprapunere, astfel ca in 2009-2010 se va inregistra o umflare, o gogoasa, a sumelor ce intra in Romania, probabil de 5-7 miliarde de euro", a mai spus Vladescu.

El a apreciat ca, la incheierea fiecarui exercitiu, in cazul proiectelor finantate prin fonduri de coeziune, absorbtia va depasi 90%, procent similar si pe domeniul agriculturii, iar pe celelelate tipuri de programe nivelul de absorbtie nu va fi sub 85%.

"Procesul de asorbtie este complicat, birocratic si indelungat. Avem capacitatea sa facem absorbtie de fonduri", a precizat Vladescu. La Trezorerie va fi infiintat un cont prin care vor fi realizate anticipat platile, banii primiti de la Uniunea Europeana urmand sa intre in acest cont. "Banii vin pentru decontarea lucrarilor efectuate. Din punct de vedere al bugetului, ce se aloca se primeste inapoi. Putem sa asiguram cash-flow-ul operatiunilor fara sa afectam bugetul. In cont vor fi fonduri de minimum 500 de milioane de euro si maximum 1 miliard de euro", a mai spus ministrul Finantelor.

Birocratie cat cuprinde

Pentru ca o companie sau o autoritate publica locala sa primeasca primii bani de la UE trebuie sa se intample mai multe lucruri. Primul, dupa cum a declarat si ministrul Vladescu, este ca Bruxeless-ul sa aprobe Programele Operationale. Acestea trebuie negociate si avizate de mai multe directii generale ale Comisiei Europene. Chiar daca, de fapt, aceste negocieri au demarat inca din primul trimestru al acestui an, probabil ca abia prin iunie-iulie, asa dupa cum declara ministrul Finantelor, vor fi aprobate de UE. Dupa ce primeste OK-ul de la Bruxelles, Autoritatea de Management a fiecarui Program Operational va demara publicitatea pentru licitatiile de proiecte. Publicitatea mai dureaza cateva saptamani, dupa care se lanseaza efectiv licitatia de proiecte ce pot beneficia de finantare din fonduri europene.

Daca finantarea pe care o cere o firma sau o autoritate locala este mare, termenul de depunere a proiectelor poate fi si de trei luni. Dupa care urmeaza etapa selectiei proiectelor, care poate dura o luna. Ceea ce inseamna ca deja am ajuns in decembrie 2007. Pentru proiectele selectate ar putea fi cerute lamuriri si detalii suplimentare, ceea ce inseamna inca o luna. In fine, la sfarsitul lunii ianuarie 2008 s-ar putea semna contractul de finantare din fonduri UE. In acest moment, solicitantul poate demara procedurile de achizitie a echipamentelor sau serviciilor pentru care a depus proiectul. De remarcat insa, aceste achizitii nu se pot face decat aplicand Legea achizitiilor publice, ceea ce conduce automat la prelungirea termenelor cu inca 3 luni.

Citeste tot articolul in Ziua