Succes pentru Grecia: A strâns trei miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani

Data publicarii: 11-04-2014 | Finante-Banci

Grecia a revenit joi, cu succes, pe pieţele financiare internţionale după o pauză de patru ani, strângând trei miliarde de euro de pe urma unei emisiuni de obligaţiuni cu maturitatea la cinci ani cu un cupon de 4,75%, a anunţat Ministerul grec de Finanţe, transmite AFP.

Această emisiune, prima de la debutul programului de asistenţă cu UE/FMI în anul 2010, a atras comenzi în valoare de peste 20 de miliarde de euro din partea a peste 550 de investitori.

'Cererea a fost foarte puternică, emisiunea a fost subscrisă în proporţie de 90% de investitorii străini', a precizat Ministerul grec de Finanţe. 'Din punct de vedere politic, succes este unul peste aşteptări', a declarat, la rândul său, vicepremierul grec Evangelos Venizelos. 'Emisiunea de obligaţiuni dovedeşte că datoria este sustenabilă altfel pieţele nu ar fi cumpărat', a adăugat Venizelos.

Anterior, un oficial guvernamental declara că Grecia speră să strângă joi suma de 2,5 miliarde de euro. 'Operaţiunea va fi un succes dacă cuponul va fi mai mic de 5,3%', a declarat atunci oficialul care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Un cupon de 4,75% este o rată a dobânzii excelentă pentru o ţară care nu beneficiază de un rating din categoria 'investment grade'. Agenţia de evaluare financiară Moody's atribuie Greciei un rating 'Caa3', cu nouă trepte sub nivelul recomandat pentru investiţii, în timp ce Standard and Poor's şi Fitch atribuie Greciei un calificativ 'B minus', cu şase trepte sub nivelul investment grade.

'Este o veste foarte bună care va întări încrederea în capacitatea Europei de a depăşi criza', a declarat Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia. Grecia este a treia ţară din zona euro care a beneficiat de un program de asistenţă financiară şi care a revenit pe pieţele financiare internţionale, după Irlanda şi Portugalia.

Continuarea, pe Economica.