Drept la replica: Operatorii de cablu se opun negocierilor cu societatile de gestiune a drepturilor de autor

Data publicarii: 16-11-2006
VISARTA, Societatea de Gestiune Colectiva a Drepturilor de Autor din Domeniul Artelor Vizuale a solicitat BankNews.ro un drept la replica referitor la articolul "Drepturile de autor scumpesc cu 15% abonamentul la cablu, publicat in data de 15.11.2006. In articol se mentiona ca taxele pentru drepturi de autor retinute de organismele de gestiune colectiva ar putea creste de la 2% la 17% daca se va adopta proiectul Ordonantei 123, ce modifica Legea dreptului de autor, iar abonamentele la cablu s-ar scumpi cu 15%. Afirmatia apartine lui Radu Petric, presedintele ACC.

Gheorghe Voican, director executiv Visarta:

"Voi proceda punctual si voi contracara toate neadevarurile prezentate in stirea pe care ati publicat-o sub titlul "Drepturile de autor scumpesc cu 15% abonamentul la cablu".

1. Taxele despre care se vorbeste nu sunt taxe ci drepturi de autor. Asa sunt ele definite prin lege.
ACC, prin reprezentantii sai, le numeste taxe cu toate ca li s-a atras atentia in mod public sa nu mai foloseasca aceasta expresie care  prejudiciaza atat  autorii din toate domeniile de creatie cat si  societatile mandatate a le gestiona drepturile de autor. A se retine: este vorba despre drepturi de autor nu despre taxe pentru drepturi de autor sau pur si simplu taxe  asa cum le numesc tendentios si ilegal cei de la ACC.
2. Cresterea de la 2% la 17% care este prezentata ca fiind sigura daca s-ar adopta proiectul Ordonantei 123 ce modifica Legea dreptului de autor este fara fundament si ireala. Ordonanta citata prevede negocierea acestor drepturi, a acestor sume, sau procente cum mai sunt numite.

VISARTA, ca urmare a emiterii Deciziei Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor pentru inceperea negocierilor privind colectarea acestor drepturi, a inaintat invitatii catre ACC si ceilalti difuzori indicati in decizie pentru a ne intalni in vederea negocierii.

In propunerea noastra de metodologie privind negocierea, este adevarat, am inaintat si o cifra: 2%.  Atat ACC cat si colegii lor nu au considerat ca trebuie sa raspunda in vreun fel acestor invitatii. Raspunsul lor a fost: tacere. Am aflat ulterior ca ar fi atacat in instanta decizia emisa de ORDA. Nu cunosc motivele pentru care au facut-o pentru ca nu ne-a informat nimeni desi in acea decizie era amintita si VISARTA.

Ma intreb: o minima politete nu ar fi trebuit sa-i indemne pe toti cei invitati  sa  dea un raspuns, indiferent care ar fi fost acela? De ce ne acuza ca Daca pretentiile acestor organisme vor fi indeplinite Ramania va ajunge in fruntea topului platitorilor de drepturi de autor din Uniunea Europeana ? Cine le da acest drept sa faca acuzatii publice? In numele cui fac ei aceste acuzatii? Unde a fost vorba despre pretentii? De ce dezinformeaza ? De ce numesc propunerile de negociere pretentii ? De ce le prezinta publicului ca fiind bunul plac al organismelor de gestiune colectiva? De ce considera ca aceste drepturi nu au nici o justificare atata vreme cat refuza sa discute cu cei pe care ii acuza? De ce refuza sa se aseze la masa negocierilor asa cum legea le-o cere ?

3. Reprezentantii operatorilor RCS&RDS si UPC Romania au adaugat ca in cazul in care Ordonanta va fi aprobata costurile pentru drepturile de autor vor fi trecute pe factura alaturi de TVA si vor fi suportate de utilizatorul final.

Aceasta afirmatie este  o amenintare directa la adresa detinatorilor drepturilor de autor, creatori din toate domeniile artei: film, muzica, literatura, pictura, sculptura etc. Oare furnizorii de semnal prin cablu tv nu inteleg ca este vorba de niste drepturi acordate prin lege? Daca nu existau acesti creatori de arta si operele create de ei ce mai puteau transportau  pe cablu? Doar stiri si sport.

Cat de mari sau cat de mici vor fi aceste drepturi urmeaza sa stabilim prin negociere noi, societatile de gestiune colectiva si principalii operatori de cablu. Insa aceasta negociere nu poate avea loc pentru ca se opun operatorii de cablu. Si o fac de dezinformand publicul,  aruncand acuze creatorilor de arta numind drept taxe sumele pe care legea le denumeste a fi drepturi sau deschizand actiuni in justitie.

Daca tot ameninta ca vor trece separat pe factura drepturile de autor de ce, ma intreb eu, ca simplu cetatean, nu trec pe factura si profitul imens pe care il realizeaza intinzand niste sarme intre niste stalpi care nici macar nu sunt ai lor. Acest profit tot utilizatorul final il plateste.

Nu fac eu publice aici profiturile lor nete. Ele sunt publice prin lege, pe site-ul Ministerului Finantelor. Va asigur: aceste profituri sunt nefiresc de mari raportat la serviciile prestate. Veti intelege cauza acestei inversunari a societatilor de cablu impotriva societatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor. Ei doresc, de fapt, ca prin lege sa le fie garantate profiturile imense. Nu este firesc. Nu este corect. Nu este legal".

16 noiembrie 2006
Gheorghe Voican, Director executiv VISARTA

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: