Curăţenie generală. Legea care dă fiori firmelor de asigurare din România

Data publicarii: 23-04-2014 | Finante-Banci

De la finele acestui an, firmele de asigurare din România trebuie să înceapă pregătirile pentru implementarea unor noi standarde privind solvabilitatea şi capitalul. După ce standardul Solvency II va deveni obligatoriu, din 2016, mai mulţi asigurători din România vor fi nevoiţi să aducă de acasă zeci şi chiar sute de milioane de euro, sau să părăsească pur şi simplu piaţa. Oricum ar fi, noile reguli ne vor scumpi asigurările.

De la începutul anului 2015, companiile de asigurări din România vor fi obligate să raporteze către supraveghetorul pieţei date conform impunerilor noilor standarde europene privind solvabilitatea şi capitalul.

Din 2016, după mai multe amânări, intră în vigoare directiva Solvency II care, pe scurt, înseamnă reguli mult mai stricte pentru companiile de asigurare şi pentru managerii lor. Dat fiind că multe dintre companii vor fi nevoite să aducă aporturi substanţiale de capital pentru a respecta noile norme, vom asista, cel mai probabil, la un adevărat cutremur în piaţa asigurărilor.

Pe lângă aspectul financiar, vom asista şi la o criză de personal calificat în condiţiile în care răspunderea managerilor precum şi cerinţele privind experienţa şi pregătirea lor vor fi şi ele mult mai aspre.” Din 2016 intrăm pe Solvency II. Noile reguli sunt obligatorii pentru toate ţările UE. Vorbim în primul rând despre o nevoie de capital mult mai mare, având în vedere că sunt incluse toate riscurile asumate de asigurător. Mai mult, răspunderea nu va mai fi pe companii, ci direct pe manageri.

Va fi greu pentru societăţile din România să găsească oameni calificaţi. Vom asista la un val de fuziuni, preluări şi chiar dispariţii de companii“, apreciază Violeta Ciurel, director în cadrul Axa, cea mai mare companie de asigurări de viaţă din Europa. De altfel, cu diferite nuanţe, opinia fostei şefe a Axa România este împărtăşită de majoritatea specialiştilor din domeniu.

Continuarea, pe Economica.