Obligaţiunile BEI s-au copt: banca rambursează investitorilor principalul de 300 de milioane de lei

Data publicarii: 28-04-2014 | Finante-Banci

Obligaţiunile în lei emise de Banca Europeană de Investiţii (BEI) în 2007 şi listate la bursa din Bucureşti sub simbolul EIB14 ajung la maturitate pe 10 mai, astfel că banca va începe plata principalului de 300 de milioane de lei către toţi investitorii care deţin obliga¬ţiunile la data de 5 mai.

Investitorii vor încasa şi ultimul cupon, de 7 lei/obligaţiune, aferent obligaţiunilor, valoarea totală a cupoanelor fiind de 21 mil. lei.

Obligaţiunile BEI sunt a doua cea mai mare emisiune de obligaţiuni listată la bursa din Bucureşti. în anul 2007, banca de investiţii a atras 300 de milioane de lei de la investitori plătind o dobândă de 7% pe an pentru obligaţiuni cu maturitate de şapte ani. în 2007, dobânda la depozitele bancare era de circa 6,5%, astfel că obligaţiunile BEI erau atunci destul de atractive pentru investitorii cu aversiune la risc. Acţiunile însă raportau creşteri şi de două cifre.

Din 2007 până anul trecut, banca a plătit investitorilor care au cumpărat obligaţiunile şase cupoane în valoare de câte 7 lei/obligaţiune. Ultimul cupon de 7 lei/obligaţiune va fi plătit în perioada 12-16 mai, către investitorii care deţin obligaţiunile la data de referinţă de 5 mai. Astfel în cei şapte ani, valoarea totală a cupoanelor plătite de bancă este de 49 lei/obligaţiune, în condiţiile în care valoarea unei obligaţiuni este de 100 de lei. Cu o investiţie de 100 de lei, investitorul în obligaţiunile BEI a marcat un randament de 49% în şapte ani. Majoritatea investitorilor care au cumpărat obligaţiunile BEI sun investitori instituţionali (fonduri de investiţii, bănci, asigurători), având în vedere că s-au  făcut puţine tranzacţii cu aceste obligaţiuni pe bursă.

SURSA: ZF.