Câţi bani au economisit în medie românii cu depozite de până în 100.000 de euro

Data publicarii: 04-05-2014 | Finante-Banci

Aproape 14 milioane de persoane au reuşit să strângă în bănci economii de până la 100.000 de euro, respectiv un total de circa 104 miliarde lei (23,3 mld.euro), ceea ce înseamnă o medie de 7.500 lei pentru fiecare deponent. Spre comparaţie, clienţii cu depozite cu valori mari, de peste 100.000 de euro, au în medie un milion de lei.

Numărul celor cu economii de mică valoare a scăzut cu aproape 750.000 de persoane în ultimul an, ceea ce înseamnă că aceştia au început să-şi lichideze conturile. De altfel, creşterea economisirii în perioada de criză (cu circa 1,8 mld. euro pe an) s-a datorat în principal sumelor puse deoparte de clienţii cu depozite de valori mari.

Creşterea accelerată a depozitelor din bănci a fost unul dintre paradoxurile crizei în condiţiile în care veniturile persoanelor fizice s-au redus drastic, iar rata şomajului a crescut. Scăderea veniturilor şi şomajul sunt însă şi explicaţia pentru care cei cu venituri mici nu au economisit. Aceasta indică o capacitate redusă de economisire a populaţiei, având în vedere că pe medie valoarea depozitelor nu depăşeşte cinci salarii medii pe economie.

Potrivit datelor BNR, clienţii persoane fizice aveau la sfârşitul lunii martie depozite bancare de peste 130 miliarde de lei (29 mld. euro), în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Avansul în termeni nominali este de circa 4,5 mld. lei, un ritm inferior creşterilor anuale din trecut. Creşterea medie anuală a fost de circa 8 miliarde de lei (1,8 mld. euro) între 2010 şi 2013.

Cel mai bun an pentru economisire a fost 2012, când volumul depozitelor populaţiei a crescut cu 9,5 miliarde de lei. Cel mai redus ritm a fost de circa 7 miliarde de lei, în anul 2010. Aproape două treimi din depozitele populaţiei sunt economii la termen în lei, clienţii preferând această variantă datorită stabilităţii cursului de schimb şi dobânzilor mai mari decât la valută.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: