Isărescu: Divorţul dintre bănci şi întreprinderi este încă dominant. Sperăm într-o apropiere

Data publicarii: 07-05-2014 | Finante-Banci

Guvernatorului BNR Mugur Isărescu i-a mai revenit zâmbetul pe buze după ce a văzut ultimele date pe luna martie, care indică o revenire a creditării, „piatra de moară“ a economiei în anii de criză. însă redresarea creditării nu este foarte viguroasă, „divorÅ£ul“ dintre bănci ÅŸi companii fiind încă dominant.

„Creditarea îÅŸi revine, nu doar pe sectorul imobiliar, ci ÅŸi pe consum, ceea ce este îmbucurător. Sperăm din toată inima într-o apropiere reciprocă între bănci ÅŸi întreprinderi, nu divorÅ£ul care este încă dominant. Băncile spun despre întreprinderile româneÅŸti că nu sunt capitalizate sau că nu au management corespunzător. Iar întreprinderile spun de multe ori despre bănci că sunt distante. Asta ar însemna apropierea – înÅ£elegere reciprocă“, a declarat ieri Isărescu la briefingul de presă de după ÅŸedinÅ£a de politică monetară.

Consiliul de administraÅ£ie al BNR a decis să îngheÅ£e dobânda-cheie la nivelul de 3,5% ÅŸi să menÅ£ină ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile de 12% la lei ÅŸi 18% la valută. Ciclul de reducere a dobânzii-cheie, iniÅ£iat în iulie 2013, s-a încheiat în februarie.

în urma relaxării politicii monetare banii s-au ieftinit pe piaÅ£a monetară, indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de preÅ£ în majoritatea contractelor de cre¬dite de retail în lei, coborând spre 3%.

Åži dobânzile la creditele în lei s-au înscris pe un trend descendent în ultimele luni, coborând sub pragul de 10%. Revigorarea creditării în lei a  fost influenÅ£ată de reducerea dobânzilor.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: