Ce a pierdut BCR, cea mai mare bancă din România, în perioada crizei: active de 3 miliarde de euro şi 1,5 milioane de clienţi

Data publicarii: 07-05-2014 | Finante-Banci

BCR îşi păstrează poziţia de cea mai mare bancă de pe piaţă după cinci ani de criză, dar are un bilanţ mai mic cu 3 mld. euro faţă de vârful de 17,75 mld. euro înregistrat la sfârşitul lui 2011, în condiţiile în care numărul clienţilor a scăzut până la aproximativ 3,2 milioane în T1 2014, potrivit datelor băncii-mamă Erste Group.

în urma dezintermedierii accelerate din ultimii doi ani, activele băncii au intrat vizibil sub pragul de 15 miliarde de euro în primul trimestru al acestui an, reflectând contracţia rapidă a portofoliului de credite. Numai în ultimul an soldul net al creditelor BCR a scăzut cu aproape 15%, până la 8,2 miliarde de euro. La sfârşitul lui 2011 portofoliul de credite net de provizioane trecea de 11 miliarde de euro.

Datele statistice privind evoluţia activelor BCR în ultimii şase ani arată două rupturi strategice importante: după avântul glorios de după privatizare, cu creşteri galopante ale portofoliului în 2007 – 2008, banca a dat imediat înapoi la primul contact cu efectele crizei în economie, reducându-şi treptat bilanţul în perioada 2009 – 2010, pentru ca în 2011, sub conducerea fostului CEO britanic Dominic Bruynseels, să apese din nou pe pedala de acceleraţie, pariind pe o ieşire mai rapidă a economiei din recesiune. Aşa s-a ajuns ca BCR să încheie 2011 cu active record de 17,75 miliarde de euro. în paralel însă situaţia financiară a început să se deterioreze vizibil, banca nemaireuşind să-şi menţină profitabilitatea chiar dacă efortul de susţinere a producţiei de credite asigura un anumit flux de venituri şi frâna întrucâtva ritmul de creştere a ratei creditelor neperformante atât timp cât baza de raportare era încă în creştere.

 Continuarea, in ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: