Voinea: Ordonanţa privind restructurarea creditelor populaţiei ar putea intra în vigoare de la 1 iulie

Data publicarii: 09-05-2014 | Finante-Banci

Schema de restructurare a creditelor populaţiei ar putea intra în vigoare de la 1 iulie, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, lucrând la forma finală a proiectului de ordonanţă, a declarat miercuri, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

'Probabil va intra în vigoare de la 1 iulie. Din câte ştiu eu, colega mea, doamna Petrescu, lucrează la forma finală a acestei Ordonanţe care va fi, la un moment dat, în perioada următoare, pe masa Guvernului şi în dezbatere publică înainte de a ajunge pe masa Guvernului. (...) măsura ajută cel puţin un milion de oameni care au credite la bancă şi sunt sub salariul mediu pe economie...', a spus Voinea.

Acesta a precizat că nu este de acord cu denumirea de 'Electorată', sub care este cunoscută această măsură, deoarece motivul elaborării ei nu este unul electoral, ci este dat de deficitul de cerere.

'Această măsură este numită greşit, după părerea mea, 'Electorata'. (...) Este o măsură bună pe ansamblul economiei, ajută populaţia şi băncile. Este o schemă de restructurare a datoriilor populaţiei. Motivul nu este electoral, motivul este deficitul de cerere. Soluţia poate nu este cea mai bună, poate fi îmbunătăţită această soluţie, nu este nimeni deţinătorul adevărului absolut, dar trebuie găsită o măsură de stimulare a venitului disponibil', a subliniat ministrul delegat pentru Buget.

Liviu Voinea a atras atenţia că în România există un deficit de cerere, care poate fi rezolvat fie prin creşterea veniturilor prin majorarea salariilor şi pensiilor, fie prin creşterea veniturilor disponibile, adică ceea ce rămâne în buzunar după plata obligaţiilor către stat şi a ratelor la bancă.

Continuarea, pe Economica.