Mario Draghi sugerează că BCE ar putea adopta noi măsuri de stimulare la reuniunea din iunie

Data publicarii: 09-05-2014 | Finante-Banci

Banca Central Europeană ar putea adopta noi măsuri de politică monetară la reuniunea din luna iunie, după publicarea noilor prognoze de inflaţie şi creştere, a declarat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.

'La sfârşitul discuţiilor de astăzi pot să spun că consiliul guvernatorilor este confortabil cu ideea de a acţiona luna viitoare, însă înainte de asta vrem să vedem noile prognoze publicate de stafful BCE la începutul lunii iunie', a declarat Mario Draghi într-o conferinţa de presă, după ce consiliului guvernatorilor BCE a decis, să menţină neschimbată dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,25%.

Mario Draghi a mai spus că apelurile repetate venite din partea diferitelor instituţii şi ţări pentru ca BCE să ia acţiuni riscă să afecteze credibilitatea instituţiei. 'în ultimele zile am primit foarte multe sfaturi din partea unor oameni politici şi instituţii astfel că suntem recunoscători pentru aceste sfaturi. însă, prin tratat, noi suntem o instituţie independente astfel că oamenii trebuie să fie conştienţi că aceasta ar putea fi văzută ca o ameninţare la adresa independeţei noastre ceea ce, pe termen lung, ar putea să ne afecteze credibilitatea', a subliniat Draghi. Fondul Monetar Internaţional, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi unii politicieni francezi au sfătuit BCE să adopte noi măsuri pentru a susţine relansarea economiei.

Referindu-se la tendinţa de apreciere înregistrată în ultima perioadă de moneda euro, Mario Draghi a estimat că întărirea euro reprezintă o îngrijorare pentru BCE. Moneda unică era cotată joi la ora 12.40 GMT la 1,3991 dolari, aceasta fiind cea mai ridicată valoare înregistrată de euro după luna octombrie 2011.

'Am avut o discuţie serioasă cu privire la cursul de schimb al euro. Acesta este foarte important pentru stabilitatea preţurilor şi creştere. într-o perioadă prelungită de inflaţie scăzută, întărirea euro este o incertitudine serioasă', a declarat Draghi, fără a preciza care este nivelul euro de la care BCE ar putea să acţioneze.

Potrivit unui sondaj derulat de Reuters în rândul analiştilor, moneda euro trebuie să ajungă la nivelul de 1,42 dolari pentru ca BCE să ia măsuri.

SURSA: Capital.