Ar putea creditele în valută să fie plătite la cursul de la momentul acordării? Ce spun experţii

Data publicarii: 13-05-2014 | Finante-Banci

O decizie a Curţii de la Luxemburg a aprins subiectul cursului la care se plătesc ratele la creditele în valută. Debitorii loviţi de deprecierea leului cred că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene i-ar putea ajuta, şi cauza Kasler a fost deja invocată la Tribunalul Bucureşti. Este această decizie aplicabilă siutaţiei din România?

Recenta decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza Kasler (Ungaria) a agitat şi spiritele din România. CJUE s-a pronunţat asupra a trei întrebări trimise de Curtea Supremă a Ungariei despre modul în care trebuie interpretată Directiva 93/13 privind clauzele abuzive din contracte atunci când acestea se referă la mecanismul ratei de schimb la care se face plata unui credit.

Cazul maghiar şi situaţia din România

în cazul din Ungaria, banca OTP a acordat un credit împrumutaţilor în forinţi, cu valoarea exprimată în franci elveţieni – dobânda creditului fiind mai redusă decât cea practicată pentru forintul maghiar în piaţă - pentru care a calculat conversia la cursul de schimb de cumpărare al băncii de la acel moment. în contract se stipula că împrumutaţii vor restitui împrumutul în forinţi, la cursul de vânzare al francului afişat de bancă în ziua de dinaintea plăţii ratelor lunare. Mai multe detalii, aici.

Decizia CJUE a fost foarte aşteptată atât de către maghiarii cu credite în valută, mai ales franci, dar şi de către românii îndatoraţi, afectaţi de deprecierea leului în anii de criză.

CJUE a dat mână liberă instanţelor naţionale să se pronunţe asupra clauzelor de acest tip, şi să stabilească dacă sunt abuzive sau nu.

însă, întrebarea esenţială pentru români este cât de importantă este această decizie pentru creditele în valută de la noi, având în vedere că în contractele de credit încheiate pe meleagurile noastre artificiul folosit de OTP Ungaria nu este întâlnit decât la firmele de leasing.

„Decizia pronunțată de CJUE în cauza C-26/13 nu tratează chestiunea monedei în care a fost acordat împrumutul, ci chestiunea cursului de schimb la care acesta urmează a fi restituit", spune pentru Economica.net Valentin Moroeanu, Avocat colaborator senior Zamfirescu Racoti & Partners.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: