Euro a devenit prea puternic şi începe să pună probleme companiilor europene. Care este cea mai mare îngrijorare pentru Zona Euro

Data publicarii: 14-05-2014 | Finante-Banci

Inflaţia aproape de zero, care constituie o problemă, şi un euro puternic pot eroda creşterea economiei europene. BCE spune că nu se va feri să ia măsuri extreme, să reducă dobânda spre zero pentru a susţine bătrânul continent care îşi revine greu după criză.

Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce dobânda la euro sau va lua alte mă¬suri de stimulare econo¬mică la şedinţa din luna iunie, susţine Mario Draghi, preşe¬dintele instituţiei.

Şeful bancherilor centrali din Eu¬ropa este constrâns să ia în considerare reducerea dobânzii de întărirea euro, care afectează expor¬turile companiilor de pe continent, şi de o inflaţie cu mult sub ţinta de 2% considerată optimă. în aprilie inflaţia în zona euro a fost de 0,7%, scrie The Wall Street Journal.

„Consiliul de conducere (al BCE n.red.) este relaxat în ceea ce priveşte o posibilă acţiune la următoarea şedinţă“, a spus Draghi, după ce a hotărât menţinerea dobânzii la minimul istoric de 0,25% la începutul lui mai. Orice reducere a dobânzii la euro de către BCE are impact pozitiv asupra creditelor în euro ale românilor

Mesajul clar transmis de Draghi vine într-un context în care încrederea în economie a mediului de afaceri din Germania, cea mai mare economie europeană şi motorul care a ţinut întreaga zonă euro pe linia de plutire în timpul crizei, a scăzut  în mai pentru a cincea lună consecutiv.

Oamenii de afaceri germani se tem că economia va fi erodată de inflaţia redusă şi de o monedă unică prea puternică. Indicele ZEW, calculat de Centrul pentru Cercetări Economice Euro¬pene, care surprinde aşteptările eco¬nomice ale investitorilor şi analiş¬tilor germani, a scăzut la 33,1 puncte în mai, de la 43,2 puncte în aprilie, conform Bloomberg. Draghi a declarat că un euro pu¬ternic provoacă „îngrijo¬rări puter¬nice“. Moneda unică a urcat cu aproape 8% faţă de dolar compa¬rativ cu luna iulie a anu¬lui trecut, ceea ce afectează compe¬titivitatea companii¬lor din zona euro. Remarcile lui Draghi nu au rămas fără ecou, ieri euro ajun¬gând la cel mai slab curs din ultimele cinci saptămâni faţă de dolar. După-amiază moneda unică se tran¬zacţiona la New York la un curs de 1,3711 dolari.

Continuarea, in ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: