Voinea: Costul la care România se împrumută de pe pieţele externe va scădea după îmbunătăţirea ratingului

Data publicarii: 20-05-2014 | Finante-Banci

Baza de investitori pentru titlurile de stat româneşti se va lărgi foarte mult în urma recentei îmbunătăţiri a ratingului României de către agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's, iar costul la care România se împrumută de pe pieţele externe va continua să scadă, poate chiar abrupt, a arătat luni, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

întrebat ce fel de investitori vor veni în România după ce agenţia de rating a îmbunătăţit cu două trepte calificativul ţării, Voinea a arătat că şi investitori de portofoliu, în titluri de stat sau pe bursă, şi investitori productivi.

'Şi bănci de investiţi, dar şi investitori în producţie, în economia reală, au această regulă, străinii mă refer, au această regulă: nu investesc în ţările care nu au, să zic, certificat de bună purtare de la toate agenţiile de rating. Asta înseamnă un anume nivel, un anume rating, aşa-numitul grad investiţional. Deci minimul, să spunem, de la care se consideră că o economie nu este riscantă pentru investiţii. România, timp de şase ani, nu a avut acest grad investiţional de la una dintre cele trei agenţii, ca urmare nu putea să fie pe radarul foarte multor investitori, pur şi simplu nu îndeplinea o condiţie pur formală. Acum se va lărgi baza de investitori foarte mult şi pentru titlurile de stat româneşti, asta înseamnă că va continua să scadă, poate chiar abrupt, costul la care România se împrumută pe pieţele externe. Pe de altă parte, România se va deschide şi mai mult pentru investitori în producţie', a explicat ministrul delegat pentru Buget.

Potrivit acestuia, momentul la care România a beneficiat de îmbunătăţirea calificativelor este unul important şi este chiar 'neobişnuit' ca două agenţii (Moody's şi S&P - n.r.), într-un interval scurt de timp, să facă o îmbunătăţire a ratingului, într-un an electoral şi cu un conflict la graniţă.

'înseamnă că au constatat că politica bugetară este izolată de ciclul politic. Şi, ca urmare, au încredere că ţintele de deficit bugetar vor continua să fie atinse. Ce înseamnă un conflict la graniţă să-ţi dea o îmbunătăţire de rating? înseamnă că nu eşti afectat de acel conflict de la graniţă, deci economia nu are de suferit. Ca urmare, este un dublu mesaj de încurajare pentru un investitor străin, şi pentru un investitor local la fel de bine, da, acea economie este sigură, este pe o tendinţă de creştere, deficitul este sub control, mergeţi şi investiţi acolo', a subliniat Voinea.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: