Pensiile private obligatorii au câştigat aproape 3 miliarde lei în ultimii şase ani, din mai 2008

Data publicarii: 22-05-2014 | Finante-Banci
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au câÅŸtigat aproape trei miliarde de lei din plasamentele realizate în perioada mai 2008 - mai 2014 ÅŸi au ajuns la active de 15,46 miliarde de lei (3,47 miliarde de euro), potrivit datelor asociaÅ£iei de profil (APAPR).

"în cei 6 ani de la lansare (20 mai 2008 - n.r.), fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un număr total de participanÅ£i de 6,15 milioane, cu două milioane mai mult decât cei 4,15 milioane de la start. în prezent, circa 3,7 milioane dintre aceÅŸtia primesc contribuÅ£ii în mod regulat, lună de lună, în conturile lor individuale de pensii. De la startul sistemului ÅŸi până în prezent, sistemul s-a consolidat printr-o serie de fuziuni, care au redus numarul fondurilor de la de la 18 la 8", se arată într-un comunicat al AsociaÅ£iei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

în perioada mai 2008 - mai 2014, fondurile de Pilon II au primit în administrare de la participanÅ£i (prin intermediul Casei NaÅ£ionale de Pensii Publice ÅŸi a Casei de Pensii Sectoriale a MApN) contribuÅ£ii în sumă totală de 12,49 miliarde de lei.

"Prin investirea acestor resurse financiare, fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la active nete de 15,46 miliarde de lei, generând astfel un câÅŸtig net pentru participanÅ£i în valoare de aproape trei miliarde de lei în ÅŸase ani de administrare efectivă (nivelul acestui câÅŸtig este net de toate comisioanele de administrare)", se mai spune în comunicat.

în perioada analizată, Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 11,2% (calculat conform standardelor internaÅ£ionale).

"în prezent, fondurile de pensii private obligatorii investesc aproximativ 95% din toÅ£i aceÅŸti bani în România, investiÅ£iile peste hotare fiind de numai 5%. Două treimi din portofolii reprezintă titluri de stat, circa 16% sunt acÅ£iuni listate, iar restul alte obligaÅ£iuni, depozite bancare, fonduri mutuale ÅŸi altele. Fondurile de Pilon II deÅ£in titluri de stat ale României în valoare de peste 10 miliarde de lei, reprezentând circa 10% din valoarea emisiunilor în circulaÅ£ie", se arată în comunicat.

Continuarea, pe Mediafax.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: