Creditele neperformante din Grecia au ajuns la o treime din portofoliile de împrumut ale băncilor

Data publicarii: 22-05-2014 | Finante-Banci
Rata creditelor neperformante (NPL) din sistemul bancar elen a urcat din nou la un nivel înalt în primul trimestru din 2014, ajungând la o treime din portofoliile de împrumut ale băncilor, conform datelor publicate de Banca centrală a Greciei (BoG), potrivit site-ul ekathimerini.com, citat de Agerpres.

La sfârşitul lunii martie, rata creditelor neperformante a ajuns la 33% din totalul împrumuturilor, de la 31,8% la sfârşitul lunii decembrie. Din totalul împrumuturilor de 215,9 miliarde de euro, peste 71 de miliarde de euro reprezintă credite neperformante acordate persoanelor fizice şi juridice din Grecia.

Conform analiştilor, rata creditelor neperformante va începe să scadă în trimestrul trei din acest an. Cea mai dificilă problemă cu care se confruntă băncile elene o reprezintă creditele de consum, care au fost primele afectate de criza financiară şi de nivelul record al ratei şomajului (peste 27%). Dar au crescut şi problemele legate de împrumuturile acordate corporaţiilor, ce reprezintă aproximativ 60% din portofoliile băncilor din Grecia.

Valoarea creditelor cu întârziere de plată de cel puţin 90 de zile acordate corporaţiilor a ajuns la 38 de miliarde de euro în primul trimestru din 2014, în timp ce rata creditelor neperformante la întreprinderile mici şi mijlocii a urcat la 47%.

într-un raport recent al reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, se arată că a încetinit ritmul de formare a noilor credite neperformante, dar calitatea portofoliilor băncilor continuă să se deterioreze din cauza recesiunii şi a şomajului ridicat.

Continuarea, în Capital.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: