Ce câştiguri au generat fondurile de pensii private obligatorii în cei 6 ani de viaţă

Data publicarii: 22-05-2014 | Finante-Banci

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au primit în administrare contribuÅ£ii în valoare totală de 12,49 miliarde lei ÅŸi au generat un câÅŸtig net pentru participanÅ£i de aproape 3 miliarde de lei în cei 6 ani de la startul sistemului, potrivit datelor AsociaÅ£iei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Lansat pe data de 20 mai 2008, atunci când a primit în administrare primii lei de la contributori, Pilonul II de pensii private obligatorii a traversat cu bine anii de criză economico-financiară.

în cei 6 ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un număr total de participanÅ£i de 6,15 milioane, cu 2 milioane mai mult decât cei 4,15 milioane de la start. în prezent, circa 3,7 milioane dintre aceÅŸtia primesc contribuÅ£ii în mod regulat, lună de lună, în conturile lor individuale. De la startul sistemului ÅŸi până astăzi, sistemul s-a consolidat printr-o serie de fuziuni, care au redus numărul fondurilor de la 18 la 8.

în aceÅŸti 6 ani, fondurile de Pilon II au primit în administrare de la participanÅ£i, prin intermediul Casei NaÅ£ionale de Pensii Publice ÅŸi a Casei de Pensii Sectoriale a MApN contribuÅ£ii în valoare totală de 12,49 miliarde lei, iar prin investirea acestor resurse financiare fondurile de pensii private obligatorii au ajuns în prezent la active nete de 15,46 miliarde lei (3,5 miliarde euro).

Din perspectiva performanÅ£ei investiÅ£ionale, Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 11,2% (conform standardelor internaÅ£ionale), în contextul profilulului redus de risc al plasamentelor ÅŸi în condiÅ£ii adverse din economia ÅŸi pieÅ£ele financiare globale.

în prezent, fondurile de pensii private obligatorii investesc aproximativ 95% din toÅ£i aceÅŸti bani în România, investiÅ£iile în străinătate fiind de numai 5%. Două treimi din portofolii reprezintă titluri de stat, circa 16% sunt acÅ£iuni listate, iar restul alte obligaÅ£iuni, depozite bancare, fonduri mutuale ÅŸi altele.

Fondurile de Pilon II deÅ£in titluri de stat ale României în valoare de peste 10 miliarde lei, reprezentând circa 10% din valoarea emisiunilor în circulaÅ£ie.

Din activele nete de 15,46 miliarde lei, peste două miliarde lei sunt în prezent investiÅ£i direct în 35 de companii româneÅŸti listate pe Bursa de Valori de la BucureÅŸti (BVB), fondurile de pensii de Pilon II asigurând circa 10% din lichiditatea medie zilnică a tranzacÅ£iilor bursiere. De altfel, în ultimul an, fondurile de Pilon II ÅŸi-au dublat expunerea pe acÅ£iuni listate, majorându-ÅŸi astfel substanÅ£ial rolul în economia reală.

Continuarea, in Capital.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: