Eliminarea sau comasarea celor 92 de taxe- fără beneficii majore pentru firme

Data publicarii: 22-05-2014 | Finante-Banci

"Cele 92 de taxe pe care autorităţile doresc să le elimine sau să le comaseze au un impact extrem de redus asupra firmelor: în primul rând, sumele implicate sunt foarte mici, mai ales în raport cu volumul taxelor care rămân în vigoare, iar în al doilea rând, acestea nu stimulează niciun sector de activitate şi nici angajările. Singurul beneficiu pe care îl vedem în acest demers este în sensul unei reduceri a birocraţiei şi perioadei necesare îndeplinirii activităţilor respective (căci oamenii nu vor mai pierde timpul la varii ghişee ca să achite aceste taxe), precum şi prin reducerea costurilor legate de administrarea unor taxe de mică valoare", a arătat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

în ședința sa din 20 mai, Guvernul a hotărât ca un număr de 27 de taxe și tarife parafiscale să fie eliminate sau comasate; prin ordine de ministru sau decizii ale președinților de instituții care gestionează tarife ar urma să fie reduse încă 65 de taxe, fiind vizate astfel în total 92 de taxe parafiscale.

Experţii R&M Audit Contabilitate arată că aceste măsuri trebuie privite în contextul ultimelor luni, când- de exemplu- a fost introdusă impozitarea contrucțiilor speciale, resimţită puternic de companiile care administrează parcuri logistice şi imobiliare, care s-au luptat asiduu cu criza în ultimii ani şi care ar fi avut nevoie de facilităţi, şi nu de o împovărare suplimentară. De altfel, impozitul pe construcţiile speciale va avea un impact major pentru firmele din domenii precum imobiliare, telecomunicaţii, minerit, energie şi agricultură, fiind practic un impozit pe investiţie, consideră experţii R&M Audit Contabilitate. "Mulţi nu mai vor să aducă îmbunătăţiri construcţiilor de frica acestor taxe, iar alţii iau în calcul demolarea anumitor construcţii pentru a nu plăti acest impozit. Estimăm că impozitul pe construcţiile speciale majorează impozitele parcurilor logistice în medie cu aproape 20%. De asemenea, în agricultură, aceeaşi impozitare creşte în medie împovărarea fiscală cu cca 8%. Iar aceste efecte negative pentru mediul de business - în special pentru sectoarele precizate, dar nu numai- nu sunt contrabalansate de facilităţi: de exemplu, recenta reglementare privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit nu include în categoria investiţiilor construcţiile, terenurile şi nici construcţiile speciale", a precizat Mirela Şerban.

Continuarea, în Capital.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: