Am speriat Europa: Românii din străinătate provoacă daune de zeci de milioane pe şosele, la Bucureşti e haos

Data publicarii: 22-05-2014 | Finante-Banci

în fiecare an, românii care lucrează şi locuiesc în afara graniţelor dar care conduc maşini asigurate în ţară provoacă daune de zeci de milioane de euro. Instituţia care se ocupă cu gestionarea acestor despăgubiri este într-o situaţie complicată, cu un preşedinte suspendat şi acuzat de corupţie şi cu o imagine externă din ce în ce mai proastă.

Sumele pe care asigurătorii locali trebuie să le achite în contul daunelor provocate de români în afara graniţelor ţării au crescut exponential în anii de după declanşarea crizei financiare. Deşi autorităţile au renunţat să mai publice date concrete încă din 2004, un calcul bazat pe informaţii furnizate de specialişti în domeniu arată că doar primii trei-patru jucători pe piaţa RCA au de achitat anual despăgubiri externe de cel puţin 60-70 milioane de euro, adică peste 16% din totalul daunelor plătite pe RCA , de toate firmele de asigurare, într-un an.

între timp, Biroul Asigurătorilor Auto din România (mai cunoscut ca Biroul Carte Verde) adică instituţia care gestionează daunele externe, trece printr-o perioadă dificilă, cu un preşedinte suspendat şi acuzat de fapte de corupţie şi cu o imagine externă din ce în ce mai proastă.

Sute de mii de maşini asigurate în România rulează în Italia şi Spania şi provoacă daune de zeci de milioane de euro

O bună parte a românilor care lucrează în afara graniţelor şi-au asigurat maşinile la societăţi din ţară, deşi ei conduc în majoritatea timpului în statele de rezidenţă. Este vorba mai ales despre românii din Spania şi Italia, iar motivul alegerii lor este unul simplu: preţul. în cele două ţări, unde trăiesc în jur de 3 milioane de români, preţurile pentru RCA sunt cu mult mai mari decât în România, ajungând chiar şi la peste 2.500 de euro pe an pentru un automobil de talie medie.

în acest context, cele câteva firme care domină şi piaţa locală de RCA au identificat o oportunitate şi au subscris substanţial pe această zonă, ajungând la sute de mii de poliţe vândute românilor din Spania şi Italia. Prima dintre firmele locale care şi-a dat seama că această politică este mai degrabă păguboasă a fost Astra Asigurări care, în 2012 şi 2013, a fost nevoită să ia măsuri serioase pentru a-şi reduce expunerea în Italia.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: