Banca centrală a Turciei reduce dobânda de bază pentru a stimula creşterea economică

Data publicarii: 23-05-2014 | Finante-Banci
Banca centrală a Turciei a decis joi să reducă dobânda de bază cu 50 de puncte de bază, prima diminuare a costului creditului adoptată în acest an, în ideea de a da un impuls creÅŸterii economice pe fondul solicitărilor în acest sens venite din partea premierului Recep Tayyip Erdogan, transmite Wall Street Journal.

Comitetul de politică monetară a decis să reducă dobânda pentru împrumuturile acordate băncilor pe termen de o săptămână prin licitaÅ£ii repo până la 9,5% de la 10%. în schimb, Banca centrală a Turciei a decis să menÅ£ină dobânda la facilităţile de credit cu termen pe o zi la 12% precum ÅŸi dobânda la facilităţile de depozit pe termen de o zi la 8%.

Decizia instituÅ£iei de la Ankara este una surprinzătoare în condiÅ£iile în care 10 din cei 13 economiÅŸti intervievaÅ£i de Dow Jones Newswires se aÅŸteptau ca Banca centrală a Turciei să menÅ£ină nemodificat costul creditului.

'Pe fondul reducerii incertitudinilor în ultima perioadă ÅŸi al îmbunătăţirii primelor de risc, dobânzile de pe piaţă au scăzut pentru toate maturităţile. în acest context, comitetul de politică monetară a decis să reducă dobânda pentru împrumuturile pe termen de o săptămână', se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a Băncii centrale a Turciei.

în încercarea de a menÅ£ine un ritm de creÅŸtere solidă în avanpremiera alegerilor prezidenÅ£iale din luna august, premierul Recep Tayyip Erdogan, care este aÅŸteptat să se înscrie în cursa prezidenÅ£ială, a cerut luna trecută Băncii centrale să reducă dobânda de politică monetară, care a fost majorată masiv în luna ianuarie pentru a pune capăt tendinÅ£ei de cădere a lirei.

Guvernatorul Băncii centrale a Turciei, Erdem Basci a spus că există loc pentru o reducere treptată a dobânzilor dar a exclus însă o relaxare de amploare, precizând că politica monetară va rămâne una strictă până când va exista o îmbunătăţire clară a prognozei de inflaÅ£ie.

SURSA: Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: