Banca Mondială a aprobat României un împrumut pentru sprijin bugetar în valoare de 750 milioane de euro

Data publicarii: 23-05-2014 | Finante-Banci
Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Banca Mondială a aprobat României un împrumut pentru sprijin bugetar (DPL) în valoare de 750 milioane euro, vizate fiind reforma pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creşterea calităţii cheltuielilor publice, îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi a funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei.

Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, conducerea BM a discutat şi o Strategie de Parteneriat cu Ţara (CPS) pentru România în perioada 2014 - 2017, noua strategie fiind cadrul de cooperare dintre bancă şi Guvernul României în următorii patru ani.

Sprijinul de 750 de milioane de euro reprezintă prima operaţiune dintr-o serie de împrumuturi incluse în noua CPS 2014 - 2017. împrumutul are maturitate de 18 ani şi o perioadă de graţie de 17,5 ani.

Seria de împrumuturi a BM sprijină măsurile esenţiale de reformă pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creşterea calităţii cheltuielilor publice şi îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi a funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei, toate acestea fiind esenţiale pentru dezvoltarea sectorului privat.

Seria DPL se bazează pe împrumuturile anterioare pentru sprijin bugetar acordate României şi vine în completarea programelor în curs de desfăşurare cu Uniunea Europeană (UE) şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Potrivit BM, noua strategie susţine convergenţa României către nivelul de venit din UE, punând accentul pe îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale celor mai săraci 40% din populaţie, asigurându-se în acelaşi timp egalitatea între sexe. Strategia se axează pe trei piloni principali: crearea unui guvern modern de secol 21, susţinerea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă, şi creşterea nivelului de incluziune socială. CPS este rezultatul consultărilor extinse cu o mulţime de actori interesaţi reprezentând Guvernul, Comisia Europeană şi instituţiile internaţionale, sectorul privat, mediul academic, grupuri de experţi, societatea civilă, şi reprezentanţi ai unor autorităţi publice locale şi ai unor locuitori din România.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: