Rusia şi China ameninţă că vor distruge dolarul şi „stilul de viaţă” american odată cu el

Data publicarii: 26-05-2014 | Finante-Banci

Bank of China şi cele mai mari două grupuri bancare ale Rusiei, Sberbank şi VTB Group. au anunţat în această săptămână că-şi vor deconta tranzacţiile bilaterale în ruble sau yuani (renminbi, moneda naţională a Chinei). încep să se concretizeze ameninţările oficialilor ruşi că vor dărâma dolarul de pe soclul de cea mai căutată valută a lumii. Dolarii câştigaţi de exportatorii de resurse naturale (petrodolarii) ar urma să lase loc noilor vedete monetare ale lumii, lăsându-i pe americani fără cea mai eficace armă financiară: „cursul valutar”.

Ambiţiile Rusiei şi Chinei de a-şi impune monedele ca lidere pe piaţa valutară globală, respectiv în schimburile mondiale internaţionale, nu sunt noi. Au temeiuri statistice şi politice vechi şi fundamentale.

China are deja a doua cea mai mare economie a lumii. Rusia este cea mai mare exportatoare de gaze naturale, iar rezervele lor valutare sunt printre cele mai mari cinci din lume.

Ruşii şi chinezii îşi doresc de mult să profite ei de avantajele pe care le au americanii de pe urma faptului că tranzacţiile cu petrol, gaze, aur şi cu multe alte metale sau mărfuri se fac mai ales în dolari. Din această cauză, de pildă, de 50 de ani dolarii deţinuţi de marii exportatori de petrol se numesc petrodolari.

Avantajul cel mai uşor de explicat este că, fiind cea mai cerută, dolarul este şi cea mai căutată valută din lume. De aceea dolarul este mereu suficient de puternic pentru ca americanii să importe la preţuri ieftine (în alte valute, mai slabe) mărfuri de oriunde din lume.

„Exportul inflaţiei” şi finanţarea fără probleme a datoriei externe în moneda naţională, adică în dolari luaţi din toată lumea, sunt alte două mari avantaje pe care americanii le au, pentru că moneda lor este cea mai folosită de lume.

Lipsa avantajelor respective ar schimba dramatic „felul de viaţă american”, dacă dolarul ar pierde războiul valutar, care se ascunde inclusiv în spatele conflictului ucrainian.

Viaţa ar deveni cu mult mai scumpă pentru americani, ar cumpăra mult mai scump orice de oriunde din lume. O scurtă poveste a petrodolarilor devine utilă acum.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: