Asigurătorul deţinut de Eximbank a avut pierderi de 24,7 mil. lei între 2010 şi 2013

Data publicarii: 27-05-2014 | Finante-Banci
Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România) a încheiat anul trecut cu pierderi de 7,86 milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de 2012, fiind al patrulea an consecutiv când rezultatul net al activităţii societăţii este negativ, potrivit datelor asigurătorului.

în perioada 2010-2013, societatea a consemnat pierderi totale de 24,73 milioane de lei.

Societatea a fost înfiinţată de Eximbank România în 2009 şi a început activitatea de subscriere în 2010, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care prevăd separarea celor două activităţi ale instituţiei de credit.

Asigurătorul are un capital social de 44,1 milioane de lei, deţinut în proporţie de peste 90% de Eximbank România, bancă controlată de stat.

în primele nouă luni ale anului 2013, conform celor mai recente date, societatea a subscris prime de 34,4 milioane de lei, în urcare cu 77% faţă de rezultatul înregistrat în perioada ianuarie-septembrie 2012.

CARE România este specializată în asigurarea riscurilor financiare şi a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ş.a) asociate operaţiunilor de export, cât şi operaţiunilor comerciale interne.

în a doua parte a lunii aprilie, Guvernul a anunţat că va sesiza Parchetul asupra unor nereguli identificate la CARE România, acuzând inclusiv decontarea de către fosta conducere a unor cheltuieli în scop personal, precum vacanţe, mese la restaurant, bijuterii.

Din dispoziţia premierului Victor Ponta, Corpul de control a efectuat o verificare la asigurător, având ca obiect respectarea de către conducerea societăţii a dispoziţiilor legale şi a normelor interne referitoare la angajarea şi efectuarea cheltuielilor, achiziţia de bunuri şi servicii şi modul de gestionare a patrimoniului.

Raportul de control al fost transmis Parchetului, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală, Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Curţii de Conturi, Agenţiei Naţionale de Integritate, Ministerului Finanţelor şi Eximbank.

în document se arată că, în perioada supusă controlului, din conducerea executivă a CARE România au făcut parte Radu Frîncu în calitate de preşedinte al directoratului, în perioada 19 mai 2010 - 8 iulie 2013, Constantin Banu ca membru al directoratului, în perioada 16 iulie 2010- 8 iulie 2013, Alexandru Neferoiu, tot ca membru al directoratului, în perioada 10 noiembrie 2011 - 8 iulie 2013.

Continuarea, in ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: