Paul Krugman avertizează BCE asupra riscului apariției unei deflații similare cu cea înregistrată de Japonia

Data publicarii: 28-05-2014 | Finante-Banci

Laureatul premiului Nobel pentru Economie, Paul Krugman, a sfătuit marți Banca Central Europeană (BCE) să ia măsuri pentru a evita ca zona euro să intre într-o deflație similară cu cea înregistrată de Japonia, transmite Reuters.

De asemenea, Krugman a criticat ceea ce el a numit 'doctrina misterioasă' a țintirii inflației la nivelul de 2%, adăugând că BCE ar trebui să majoreze ținta de inflație pentru a stimula competitivitatea economiei zonei euro.

într-o intervenție la forumul organizat de BCE la Sintra, Portugalia, Paul Krugman a sugerat că zona euro ar putea să intre treptat într-o spirală deflaționistă similară cu cea înregistrată de Japonia în anii 90. Deflația, o scădere cronică a prețurilor, afectează întreaga economie deoarece consumatorii evită să facă achiziții în așteptarea unor noi reduceri de prețuri, ceea ce afectează cererea și forțează companiile să-și reducă cheltuielile și angajările, creând astfel un efect în spirală.

Paul Krugman a subliniat că, în prezent, este ușor să ne convingem că nu există nicio problemă. 'Nu există o dinamică explozivă în scădere în zona euro sau în SUA. însă această dinamică nu a existat nici în Japonia și cu toate acestea Japonia s-a confruntat cu o problemă a deflației persistente', a spus laureatul premiului Nobel pentru Economie.

Banca Central Europeană este din ce în ce mai îngrijorată de scăderea inflației, care în ultimele șapte luni se află în zona catalogată de președintele BCE, Mario Dragi, drept 'zona de pericol', respectiv sub pragul de 1%.

Continuarea, pe Agerpres.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: