Cardul unic de transport in comun va putea fi folosit la sfarsitul lunii

Data publicarii: 20-11-2006
Cardul unic de transport in comunMunicipalitatea va pune in functiune, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sistemul automat de taxare a calatorilor in transportul in comun, respectiv cardul electronic unic de tarifare la metrou si in masinile RATB. "Intre 25 si 30 noiembrie, vom demara prima faza a acestui proiect, adica utilizarea cardurilor unice in locul abonamentelor de metrou si de RATB. La inceput, ele vor putea fi folosite pe toate magistralele de metrou si pe liniile de RATB 312, 313 si 381", a declarat, sambata, directorul general al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), Gheorghe Aron, cu ocazia simularii utilizarii sistemului unic de taxare.

Potrivit acestuia, tariful pentru noul abonament va reprezenta suma celor doua abonamente, respectiv de metrou si RATB, in functie de fiecare tip de abonament. Cardurile electronice vor putea fi achizitionate, initial, doar din centrele de abonamente RATB din Berceni, adica ruta celor trei autobuze in care sistemul va fi implementat pentru inceput. Pana la sfarsitul anului, toate masinile RATB vor fi dotate cu aparatura necesara citirii acestor carduri, care vor putea fi achizitionate din toate centrele de abonamente RATB.

"Speram ca a doua faza a proiectului, respectiv posibilitatea de a folosi cardul nu doar ca abonament, sa fie implementata in sase luni. Pana atunci, noul sistem va functiona in paralel cu cel vechi. Totul depinde, insa, de gradul de adaptare a cetatenilor cu aceste metode", a precizat primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, adaugand ca, zilele urmatoare, se asteapta avizul Ministerului Finantelor Publice pentru punerea in functiune a acestui sistem.

Directorul general al RATB a mai aratat ca sistemul electronic ofera mai multe avantaje in comparatie cu cel vechi. "Pe langa faptul ca aceste carduri sunt usor de folosit si de pastrat, vom avea posibilitatea sa masuram cu exactitate fluxurile de calatori pe zi si pe diferitele momente ale zilei. Astfel ca vom putea oferi populatiei cele mai bune conditii de calatorie cu transportul in comun, avand in vedere intervalul la care metrourile si masinile se succed", a completat Aron.

Potrivit conducerii RATB, valoarea totala a investitiei este de 12 milioane de euro, finantarea fiind asigurata, in proportii egale, de bugetul local al municipiului Bucuresti si de Banca Europeana de Investitii. Contractantul castigator a fost consortiul format din UTI International, UTI Retail, AP Trans si APB ProData.

Sursa: NewsIn