Creditele pentru clientii corporate se vor ieftini in 2007

Data publicarii: 20-11-2006
Creditele pentru clientii corporate se vor ieftini in 2007"Pe sectorul de retail nu ne asteptam la o scadere a dobanzilor, insa la segmentul de corporate, da", prognozeaza vicepresedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu. El spune ca in cazul cresterii dobanzilor la moneda europeana, reactia bancherilor autohtoni depinde doar de concurenta din piata, aflam din cotidianul Gandul. "Daca am multi competitori, e clar ca imi voi reduce marjele. Dar, daca nu am competitori puternici, tentatia e sa trec asupra clientului o parte din majorarea dobanzii", explica Oprescu.

Vicepresedintele Alpha considera ca segmentul corporate va fi cel mai fericit, intrucat, pe acest segment, marjele se vor ingusta. "In schimb, in cazul IMM - pe al caror segment nu vor veni banci mari sa finanteze afacerile rurale sau oricum, de mici dimensiuni, putem estima o crestere a dobanzilor la credite.In privinta persoanelor fizice, marjele folosite in Romania sunt comparabile cu cele din restul UE. Dar, pentru ca suntem intr-un mediu de scadere a dobanzilor, vom asista la o scadere ponderata a dobanzilor la credite, daca nu chiar la o stagnare a lor", a explicat Oprescu.

El a exemplificat apropierea dintre piata autohtona a creditului si cea europeana, afirmand ca in Marea Britanie, dobanda la creditul pe card este undeva la 16 la suta, in vreme ce in Romania este 20 la suta. "Asta in conditiile in care eu am rezerva minima obligatorie de 40 la suta, iar englezii de zece ori mai putin. Si atunci, unde e diferenta cea mare despre care vorbeste presat", s-a intrebat retoric Oprescu. El a mai spus ca, deocamdata, estimarile sale nu includ o modificare din partea BNR a ratei dobanzii de politica monetara. "Nu pana in primavara viitoare", a conchis Oprescu.

Gandul