Scăderea expunerii băncilor a dus datoria externă pe termen scurt la minimul ultimilor ani

Data publicarii: 20-06-2014 | Finante-Banci

Datoria externă pe termen scurt, prin¬cipala vulnerabilitate care a trimis România în corzi la sfârşitul lui 2008, a oscilat în primele patru luni din acest an în jurul a 18 mld. euro, nivelul minim al ultimilor patru ani. Soldul datoriei externe pe termen scurt este cu 6 mld. euro sub maximul din toamna anului 2008, de 24 mld. euro.

Scăderea datoriei externe pe termen scurt a fost influenţată în principal de reducerea expunerii instituţiilor de credit. Datoria externă pe termen scurt a băncilor a coborât în primul trimestru din acest an la 3,3 mld. euro, cu aproape un miliard de euro sub nivelul din primele trei luni ale anului trecut. Faţă de sfârşitul anului trecut scăderea datoriei băncilor pe termen scurt este de 1,4 mld. euro, potrivit datelor publicate de BNR. Chiar dacă în scădere, o bună parte din datoria externă rămâne în contul băncilor, care în anii de boom aduceau fonduri de la băncile-mamă din străinătate pentru a finanţa acordarea de credite pe plan local. Finanţările pe termen scurt erau preferate datorită costurilor foarte mici, ceea ce conferea un avantaj în lupta pentru cotă de piaţă. Băncile din zona euro acoperă peste 80% din piaţa locală, grade ridicate de dependenţă fiind înregistrate în raport cu grupurile austriece şi cu cele elene, unele dintre acestea controlând bănci cu impact sistemic.

Dacă la sfârşitul anului trecut datoria externă pe termen scurt - care include atât datoria statului, cât şi pe cea privată  - era de 19,1 mld. euro, în lunile februarie şi martie 2014 nivelul a coborât sub 18 mld. euro, pentru ca în aprilie să urce uşor la 18,3 mld. euro, potrivit datelor BNR. Un nivel mai redus al datoriei externe pe termen scurt s-a înregistrat în iunie 2010.

Continuarea, pe ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: