Imaginea băncilor centrale ale vecinilor României este pătată de acuzaţii că şi-au pierdut independenţa în faţa politicienilor şi oamenilor de afaceri

Data publicarii: 20-06-2014 | Finante-Banci

în Bulgaria, viceguvernatorul băncii centrale responsabil cu supravegherea băncilor comerciale este suspectat că a protejat interesele unei anumite bănci de la care primeşte bani, în Polonia presa a adus dovezi că guvernatorul a negociat cu un ministru condiţiile ajutării economiei, iar în Ungaria la conducerea băncii centrale sunt înghesuiţi susţinători de-ai premierului Viktor Orban.

Imaginea băncilor centrale ale veci¬ni¬lor României este pătată de acu¬zaţii că şi-au pierdut indepen¬denţa, fie în faţa intereselor guvernului, fie ale oame¬nilor de afaceri.

Scandalul din Bulgaria are ca îngrediente abuz de putere, corupţie la nivel înalt, mafie, un asasinat plătit şi anchete jurnalistice. Viceguvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB), Ţvetan Gounev, care conduce şi Departamentul de Supraveghere Bancară, este anchetat de procurori după ce a fost luat la ţintă de presa bulgară.

Procurorii au spus că acţiunea a fost declanşată în urma acuzaţiilor aduse de organizaţia antiguver¬na¬men-tală Protest Network. Ei nu au dat mai multe detalii, dar diverşi jurnalişti au presupus că dosarul are legătură mogulul media Delyan Peevski, cu acţionarul majoritar al Corporate Commercial Bank (CCB) Ţvetan Vassilev şi cu fosta vedetă TV Nikolai Barekov, acum politician, toţi în colimatorul organizaţiei, scrie Sofia Globe.

Mai multe informaţii au venit printr-o scrisoare anonimă adresată presei al cărei autor susţine că este angajat al băncii centrale şi că Gounev este anchetat pentru abuz în serviciu. De asemenea, sursa a explicat că viceguvernatorul a închis ochii la activitatea unei „bănci care a fost în ultimele zile în centrul atenţiei“. Autorul notează că atât Gounev, cât şi guvernatorul Ivan Iskrov „au pus presiune“ pe departamentul de supraveghere al instituţiei să nu controleze cu stricteţe afacerile acestei bănci şi că ofi-cialii sunt „de ani de zile dependenţi finan¬ciar de această bancă“.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: