Care mai este avantajul dominanţei străinilor în bănci dacă nu mai aduc bani în ţară?

Data publicarii: 25-06-2014 | Finante-Banci

Băncile cu acţionariat străin, care au ajuns să deţină 80% din active pornind de la premisa că sistemul bancar şi eco¬nomia nu se pot dezvolta fără bani externi, au ajuns să ruleze aproape numai fonduri locale, în condiţiile în care au pierdut în ultimii cinci ani linii de finanţare de 7 mld. euro de la băncile-mamă şi au coborât cu bilanţurile de credite la nivelul depozitelor atrase.

Apare, în acest context, întrebarea dacă prezenţa dominantă a capitalului străin în sistemul bancar mai reprezintă un avantaj?

„Nu cred că prezenţa capitalului străin este o slăbiciune a sistemului bancar. Retragerea liniilor de finan-ţare este o consecinţă a faptului că cererea de credite este foarte scăzută. Nu este o problemă doar pentru băncile străine, ci şi pentru cele româneşti. Fără îndoială că banii care acum pleacă se vor întoarce când va reveni cererea de credite“, consideră analistul financiar Aurelian Dochia.

Scăderea continuă a creditării din ultimii ani şi creşterea constantă a depozitelor au făcut ca acum economiile clienţilor să acopere în totalitate portofoliile de credite. Raportul credite/ depozite a coborât la 102% în martie.

Matei Păun, managing partner al companiei BAC Investment, crede că problema sistemului bancar nu ţine neapărat de retragerile de linii de finanţare, ci de faptul că BNR nu a forţat băncile să-şi cureţe bilanţurile de credite neperformante şi astfel să se recapitalizeze şi să reia creditarea.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: