ASF nu va angaja rude sau afini de până la gradul al II-lea cu salariaţii instituţiei

Data publicarii: 25-06-2014 | Finante-Banci

Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ nu va angaja în cadrul instituţiei persoane care sunt soţ/soţie, rudă sau afin de până la gradul al II-lea cu persoane din cadrul ASF, pentru 'a elimina favoritismele şi unele situaţii stânjenitoare pentru salariaţii ASF şi pentru membrii Consiliului', potrivit Codului de Etică şi Integritate al personalului Autorităţii, aprobat săptămâna trecută.

Documentul cuprinde norme de comportament, de etică şi de integritate, precum şi principii de conduită profesională pe care personalul ASF - salariaţii şi membrii Consiliului - trebuie să le respecte.

Codul prevede, printre altele, situaţiile de incompatibilitate, conflictele de interese şi reglementează relaţiile de rudenie din cadrul Autorităţii. De asemenea, Codul de Etică şi Integritate stabileşte care este regimul cadourilor, serviciilor sau a oricăror avantaje de care personalul ASF ar putea beneficia în exercitarea funcţiilor deţinute în cadrul instituţiei.

Potrivit Codului de Etică şi Integritate, salariaţii ASF şi membrii Consiliului nu vor putea deţine o funcţie în care unul dintre aceştia are posibilitatea să controleze (direct sau indirect), să verifice, să proceseze, să aprobe sau să analizeze în vreun fel documente (indiferent de suportul sau formatul în care acestea se găsesc) care decurg din activitatea soţului/ soţiei, altei rude sau unui afin de gradul al II-lea inclusiv.

Salariaţii ASF şi membrii Consiliului vor declara dacă se află în relaţii de rudenie sau afinitate de până la gradul al II-lea sau dacă există situaţia ca soţul/ soţia să fie salariaţi ai ASF sau să îşi desfăşoare activitatea în forurile tutelare ale ASF.

Conform Codului de Etică şi Integritate, conflictul de interese reprezintă situaţia în care salariaţii ASF şi membrii Consiliului, în exercitarea mandatului sau a atribuţiilor de serviciu, au îndeplinit un act sau au participat la luarea unei decizii prin care au obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru ei, pentru soţii/ soţiile lor,  pentru o rudă sau pentru un afin până la gradul II inclusiv.

SURSA: Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: