Bogdan Olteanu: "Suntem singurii care şi-au manifestat această intenţie de a adera la Uniunea Bancară atât de rapid"

Data publicarii: 25-06-2014 | Finante-Banci

Experţii Băncii Naţionale a României vor lucra împreună cu cei europeni pentru a stabili calea pe care o va urma România către Uniune Bancară, având în vedere că nu există nicio experienţă în acest sens, a declarat marţi viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, în cadrul unei conferinţe de profil.

 Potrivit sursei citate, această cale va fi urmată, ulterior, şi de alte ţări care vor intra în acest mecanism.

'Nu există nicio experienţă în acest sens, în nicio ţară europeană, nici la Banca Centrală Europeană, de aceea, fiind primul caz, lucrăm împreună cu BCE. A existat o consultare instituţională şi a existat şi o consultare personală între guvernator şi preşedintele Draghi (Mario Draghi, preşedintele BCE - n.r.) în care s-a stabilit că este foarte bine ca, în loc de o comunicare formală între cele două instituţii, să lucrăm împreună pentru a descoperi o cale pe care apoi sperăm, şi speră şi BCE, să meargă şi alte ţări din afara zonei euro care, ca şi noi, sunt obligate prin tratatul de aderare să adopte euro şi implicit, să intre în Uniunea Bancară', a explicat Bogdan Olteau.

El a mai spus că decizia a fost deja luată de factorul politic, iar BNR va fi responsabilă cu procesul de integrare.

'Decizia (de aderare la Uniunea Bancară - n.r.) a fost luată şi anunţată de către cei care aveau prerogativele să o facă. Noi, Banca Naţională, suntem într-o foarte mare măsură responsabili de transpunerea acestei decizii în realitate. Paşii presupuşi nu sunt simpli: pe de o parte avem evaluarea activelor băncilor care este în curs de derulare, iar pe de altă parte o reformă instituţională legislativă extrem de complexă care presupune un transfer de suveranitate din România înspre acea parte a Uniunii Europene care decide să fie parte a Uniunii Bancare, o nouă zonă euro-plus. Foarte onorant pentru România este că, probabil, iniţial zona euro-plus va fi formată din zona euro şi România. Este posibil ca ulterior să se alăture şi alte ţări din afara zonei euro. Deocamdată suntem singurii care şi-au manifestat această intenţie de a adera la Uniunea Bancară atât de rapid', a explicate Olteanu.

Oficialul BNR a adăugat că România trebuie să transforme întreaga legislaţie bancară, astfel încât prerogativele respective să poată reveni structurilor europene în măsura în care legislaţia europeană o prevede.

SURSA: Capital.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: