Criza bancară din Bulgaria ascunde neîncrederea populaţiei în bănci, autorităţi şi politicieni

Data publicarii: 01-07-2014 | Finante-Banci

Bulgaria este o ţară cu o disciplină bugetară de invidiat chiar şi pentru un stat din zona euro, iar băncile bulgăreşti sunt bine capitalizate, după cum asigură Comisia Europeană şi autorităţile, dar cu toate acestea sistemul bancar s-a zdruncinat puternic zilele trecute, lovit dur nu de vreo problemă structurală, ci de panica populaţiei care s-a grăbit să-şi retragă depozitele, semn că aceasta nu are încredere în bănci şi autorităţi şi că se aşteaptă la ce-i mai rău.

Bulgarii au continuat ieri să-şi retragă economiile de la First Investment Bank chiar şi după ce guvernul a intervenit cu o linie de credit de 1,7 miliarde de euro, aprobată de CE, pentru a ajuta băncile drenate de lichidităţi de clienţii panicaţi, după ce chiar executivul european a spus că sistemul bancar este bine capitalizat, iar preşedintele ţării a asigurat că depozitele sunt protejate de stat.

„Sunt aici pentru că îmi aduc aminte ce s-a întâmplat acum 20 de ani. Am încredere în preşedinte, dar cred că el a fost înşelat de bancheri“, spune o femeie de 60 de ani, fă¬când referire la criza financiară din 1996-1997 care a cauzat hiperinflaţie şi prăbuşirea a 14 bănci.

Clienţii First Investment Bank, una dintre cele mai mari bănci din Bulgaria, au retras într-o singură zi, vineri, aproape 400 de milioane de euro. Atunci acţiunile companiei s-au prăbuşit cu aproape 30%.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: