Florin Vasilică, EY: În semestrul doi ar trebui să apară câteva tranzacţii bancare începute anul trecut

Data publicarii: 01-07-2014 | Finante-Banci

Interesul pentru activitatea de fuziuni şi achizitii (M&A - mergers & acquisition), inclusiv în sectorul bancar, s-a intensificat comparativ cu anul trecut şi cu primele luni din 2014, iar în al doilea semestru din acest an urmează să vedem mai multe tranzacţii finalizate, afirmă Florin Vasilică, Head of Transaction Advisory Services la EY (Ernst&Young) România.

 „Sectorul bancar va continua să se consolideze. Sunt numeroase tranzacţii în diferite stadii, iniţiale sau spre finalizare. Este vorba atât de vânzări de portofolii, cât şi de trazacţii cu pachete de acţiuni/bănci. Se vede un interes foarte crescut pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii şi pentru investiţii. Interesul este mult mai mare decât în 2013 şi faţă de ultimele şase luni. Sperăm să continue aşa“, a spus Florin Vasilică pentru ZF.

 2013, al cincilea an de la începutul crizei, a marcat un uşor dezgheţ al pie¬ţei de tranzacţii în sistemul bancar.

UniCredit Ţiriac Bank a cumpărat de la RBS un portofoliu de retail incluzând active de 315 mil. euro şi pasive de 230 mil. euro, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie de acest tip realizată până acum. Tot anul trecut Raiffeisen Bank a semnat acordul de preluare a portofoliului de retail al Citibank. Totodată, Marfin Bank România a preluat de la sucursala locală a Bank of Cyprus active de 82 mil. euro incluzând credite şi colateralul aferent, cash şi alte active lichide, precum şi depozite de 77 mil. euro.

Pe lângă tranzacţiile cu portofolii, pe piaţa bancară autohtonă au existat şi deal-uri cu pachete de acţiuni. Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a plătit 10,3 mil. euro pentru circa 93,3% din acţiunile ATE Bank, pe scheletul căreia a înfiinţat anul acesta Banca Română de Credite şi Investiţii.Totodată, grupul polonez Getin Holding a preluat pachetul integral de acţiuni al RIB, una dintre instituţiile de credit mici, cu 0,1% cotă de piaţă, tranzacţia constituind poarta de intrare pe piaţă pentru lansarea unor planuri mai ambiţioase.

SURSA: ZF.

body { }

Ultimele stiri pe BankNews.ro: