CNBC: Criza din Bulgaria are efecte limitate asupra băncilor din România, Ungaria şi Croaţia

Data publicarii: 01-07-2014 | Finante-Banci

Problemele din sectorul bancar al Bulgariei au provocat reacţii limitate în statele emergente europene, precum România, Serbia, Ungaria şi Croaţia, analiştii estimând că este puţin probabilă o extindere a crizei, care a scos în relief dificultăţile cu care se confruntă sectorul financiar din Europa de Est, se arată într-o analiză a CNBC.

Deşi pieţele tratează situaţia din Bulgaria ca pe un eveniment izolat, sectorul financiar bulgar se confruntă cu o problemă comună în regiune: creşterea ratei creditelor neperformante (NPL). Băncile din Croaţia, România şi Ungaria, precum şi cele din Bulgaria, sunt afectate de creşterea nivelului împrumuturilor neachitate, în urma boom-ului creditării anterior crizei financiare din 2008-2009. Problemele au sporit din cauza înăspririi condiţiilor de creditare în urma crizei iar băncile mamă din Europa Occidentală nu au mai dorit să rostogolească liniile de creditare ale subsidiarelor sale din Europa de Est, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. în Bulgaria, rata creditelor neperformante era de 16,6% din totalul împrumuturilor, conform celor mai recente date ale Băncii Mondiale, comparativ cu 21,6% în România, 15,4% în Croaţia şi doar 5% în Slovacia şi Polonia.

'Vulnerabilităţile cu care se confruntă băncile din regiune au scăzut în ultimii trei ani dar nu au dispărut. Prin urmare nu ar fi surprinzător să vedem în următorii ani şi alte falimente bancare, din când în când. Aceste evoluţii ar putea avea loc în acele ţări cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante, cum ar fi Bulgaria, Ungaria, România şi Croaţia', a apreciat William Jackson, economist specializat pe pieţe emergente la Capital Economics.

Sistemele bancare din Europa emergentă sunt dominate de instituţii de creditare din Europa Occidentală, ceea ce a lăsat instituţiile vulnerabile la şocurile din Europa, apreciază analiştii.

La fel ca în ţările vecine, primele două mari bănci din Bulgaria sunt subsidiare ale unor instituţii de creditare din Europa Occidentală. UniCredit Bulbank face parte din grupul bancar italian UniCredit SpA iar DSK Bank este o subsidiară a OTP Bank din Ungaria.

în acest context, analistul Simon Maughan, de la OTAS Technologies, a afirmat că dificultăţile din Bulgaria amintesc la momentul potrivit de vulnerabilităţile Europei, conform aceleiași surse.

SURSA: Capital.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: