Cum explică guvernatorul BNR pierderea de 1,26 miliarde lei înregistrată în 2013

Data publicarii: 02-07-2014 | Finante-Banci

Evoluţia nefavorabilă a două monede internaţionale faţă de cursul din contabilitate al Băncii Naţionale a României (BNR) şi păstrarea rezervei internaţionale în active perfect lichide se numără printre factorii care au influenţat pierderea înregistrată de Banca Naţională a României în 2013, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

'Când ţinem rezerva internaţională şi în dolari, şi în yeni şi în lire sterline o facem din considerente de atenuare a riscului, de a nu pune toate ouăle într-un singur coş. La sfârşitul anului am constatat că două dintre monedele în care ne-am ţinut rezerva internaţională, cursul lor, a evoluat nefavorabil, nu în general, ci faţă de cursul nostru din contabilitate. Aceste operaţiuni contabile sunt foarte complicate şi prudenţa înregistrărilor contabile de la băncile centrale spune următorul lucru: dacă ai câştiguri, şi noi am câştigat diferenţe de curs la toate celelalte monede, pe acelea le pui într-un cont special, în schimb, dacă ai diferenţe nefavorabile, deci pierdere, pe acelea le treci în bilanţ la contul de cheltuieli', a explicat, marţi, Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că al doilea motiv a fost legat de faptul că nu a acceptat anul trecut să folosească rezerva internaţională în alte operaţiuni sau să o ţină în alte active decât în active perfect lichide din considerente de credibilitate internaţională. De asemenea, au fost 'mai puţine oportunităţi de câştig din operaţiuni focusate'.

Deşi BNR a raportat pierderi pentru anul 2013, Isărescu a precizat că Banca Naţională are capital pozitiv de 10 miliarde de lei. Banca Naţională a României a înregistrat, în 2013, o pierdere de 1,26 miliarde de lei, deşi cheltuielile operaţionale s-au redus cu 23,3% comparativ cu anul anterior, pe seama scăderii semnificative a profitului obţinut din activitatea de administrare a activelor şi pasivelor în valută din cauza reducerii dobânzilor pe plan mondial către niveluri apropiate de zero, potrivit raportului anual al Băncii Naţionale a României publicat la finalul lunii trecute.

'Prin acţiunile sale, Banca Naţională a României vizează implementarea unei politici monetare care să permită realizarea obiectivului său fundamental - asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor - şi îndeplinirea celorlalte atribuţii prevăzute în Legea nr. 312/2004 privind Statutul BNR, fără a urmări performanţe de ordin comercial, cum ar fi maximizarea profitului. Totuşi, în activitatea BNR există o preocupare permanentă pentru administrarea eficientă a resurselor aflate la dispoziţia sa. în anul 2013, BNR a înregistrat un rezultat financiar negativ în sumă de 1.258,4 milioane lei, în pofida reducerii cheltuielilor operaţionale cu 23,3% în termeni reali comparativ cu anul anterior', se precizează în raport.

SURSA: Capital.